ß
Timp de 3000 de ani, mormântul regelui Tutankamon a rămas neatins. Abia în 1922 a fost descoperit, dar se pare că intervenția umană și-a lăsat puternic amprenta asupra acestuia.
Acum, după 10 ani în care a fost recondiționat, mormântul lui Tutankamon și-a regăsit strălucirea de odinioară.
Citește și: Enigma surâsului Giocondei, descifrată, în sfârșit
Experții de la Getty Conservation Institute și Egyptian Ministry of Antiquities au dezvăluit rezultatele uimitoare ale muncii lor, pentru prima oară după zece ani, miercuri, când mormântul a fost redeschis publicului.
Fotografiile au arătat minuțioasa muncă de restaurare a camerei mortuare. Experții au hotărât însă să lase neatinse misterioasele pete negre care împânzesc pereții de teamă că, dacă vor încerca să le îndepărteze, vor cauza și mai multe daune. S-a demonstrat că petele au fost provocate de culturile microbiologice apărute după deschiderea mormântului, când vizitatorii entuziaști au adus, fără să vrea, bacterii și praf în camera mortuară.
Mormântul nu a fost atins de mâna omului din 1323 î.Hr. până în 1922, când a fost descoperit de arheologul britanic Howard Carter. Moartea Lordului Carnarvon, cel care finanța excavațiile lui Carter, la doar șase luni după ce mormântul a fost deschis, a dat naștere zvonurilor că acesta ar fi fost atins de Blestemul lui Tutankamon.
Analizele chimice și de ADN ale petelor au confirmat că aceastea au fost cauzate de microbi - însă că aceștia nu mai sunt activi și nu mai reprezintă o amenințare.
Legenda lui Tutankamon
Tutankamon a fost un faraon egiptean care a domnit între 1332 și 1323 î. Hr. Avea doar 9 ani când a urcat pe tron și a condus aproape zece ani, ajutat, se presupune, de preoți și consilieri influenți. În timpul domniei sale, a reinstaurat supremația zeului egiptean Amon, interzis de tatăl său.
De altfel, în onoarea zeului său preferat, acesta și-a schimbat numele, din Tutankaton în Tutankamon, care înseamnă ”Imaginea via a lui Amon”.
Când a devenit rege, s-a căsătorit cu sora sa vitregă, Ankhesenamun (fiica lui Akhenaten şi a reginei Nefertiti) iar cei doi copii pe care i-au avut împreună au murit la naștere.
Moartea faraonului
Studiile întreprinse pe mumia lui Tutankamon au arătat că acesta era firav și măsură în jur de 1,80 m. Corpul său prezenta, de asemenea, semne că acesta suferise de malarie. Cauza morții lui Tutankamon a fost sursa unor dezbateri aprinse, însă nimeni nu știe precis ce s-a întâmplat în ultimele sale zile de viață. Conform unor cercetători, faraonul a fost asasinat, dovezile din mormântul acestuia conducând la concluzia că acesta a fost înmormântat în grabă.
Cu toate acestea, majoritatea oamenilor de știință cred că moartea lui Tutankamon a survenit în urma unui accident sau din cauza unei boli.
Foto: Getty
Vezi și: Înmormântarea lui Tataie în ”Tanti Florica”
Gallery