ß
„Noi orizonturi de explorat”. Ăsta e primul vers din noua piesă a lui Brian May, lansată chiar în prima zi a anului 2019.
Piesa se numește „New Horizons” și e un omagiu muzical adus sondei cu același nume, care la începutul acestui an a survolat un obiect spațial situat la peste 1,5 miliarde de kilometri dincolo de Pluto.
A fost prima dată când o sondă a NASA a survolat un obiect atât de îndepărtat, prin urmare Agenția Spațială a vrut să transforme momentul într-unul special și i-a cerut lui May să compună o piesă pentru a marca această premieră.
Astfel, May (71 de ani) a lansat, cu această ocazie, prima sa piesă din ultimii 18 ani. Pe piesa legendarului chitarist al Queen se poate auzi și vocea lui Stephen Hawking, care a trecut în neființă anul trecut.
Alegerea NASA nu a fost, însă, deloc întâmplătoare. Legătura dintre May și NASA e una veche de cel puțin de 30 de ani. Chitaristul Queen e și astrofizician cu acte în regulă și are inclusiv un doctorat în astrofizică, ceea ce înseamnă că May e expert atât în astronomie, cât și în fizică.
Chitaristul a povestit într-un interviu mai vechi pe care l-a acordat publicației Time cum a ajuns de la astrofizică la Queen. Înainte de a se alătura trupei, May studia astrofizica, însă a renunțat la doctorat cu doar câteva luni înainte să își susțină teza pentru a se alătura (pe atunci) unei trupe necunoscute pe nume Queen.
„A trebuit să aleg. Și alegerea mea a fost bazată pe faptul că în acel moment am considerat că poate nu aș fi devenit un astrofizician atât de bun. M-am gândit că poate o să fiu mai bun la muzică.”, a spus May.
El și-a reluat tema de doctorat și în anul 2007 a devenit doctor în astrofizică - la aproape 30 de ani de la momentul în care și-a abandonat studiile pentru Queen.
May a detaliat și povestea colaborării cu NASA.
„M-au întrebat dacă nu aș vrea să fac o piesă pentru a marca acest eveniment. La început am fost ușor îngrijorat, nu credeam că sunt la înălțime, dar apoi mi-am dat seama că e un proiect foarte inspiring. De asta am scris cântecul ăsta.”, a spus May.
May a mai spus că partea frumoasă în a avea un doctorat în astrofizică e „că ajungi să petreci foarte mult timp cu astronomii adevărați" și „să ai discuții foarte interesante”.
„E grozav, dar încă am ceea ce eu numesc sindromul impostorului. Chiar și atunci când m-am întâlnit cu echipa sondei New Horizons mă tot întrebam: Chiar am ce căuta printre ei?”