• PRO TV
  • Marea unire muzicală. Cum a fost creată Orchestra Uniunii Europene, pentru evenimentul special din Capitală

Marea unire muzicală. Cum a fost creată Orchestra Uniunii Europene, pentru evenimentul special din Capitală

Marea unire muzicală. Cum a fost creată Orchestra Uniunii Europene, pentru evenimentul special din Capitală

România a preluat oficial președinția Consiliului Uniunii Europene, iar la ceremonia care a avut loc la Ateneul Român s-a mai petrecut un eveniment remarcabil.

Momentul preluării președinției Consiliului Uniunii Europene a fost marcat printr-o ceremonie solemnă care a avut loc joi seară la Ateneul Român, din Capitală. Importanți lideri europeni, printre care Donald Tusk, președintele Consiliului European, Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, și Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, au participat la evenimentul de gală. 

Înainte și după discursurile oficiale, care au consfințit intrarea României în rolul ei de președinte al Consiliului Uniunii Europene, au avut loc o serie de momente artistice conduse de Orchestra Uniunii Europene. Grupul de instrumentiști a fost creat din muzicieni din toate statele membre UE, la solicitarea României.

„Avem de-a face cu un challenge, o provocare cu totul specială, pentru că sunt câte 4-5 instrumentiști din 28 de orchestre, cele mai importante din capitalele europene”, spune dirijorul Ion Marin.

„Este uimitor că diferite naționalități pot lucra împreună și pot crea o atmosferă extraordinară. Pur și simplu lucrând ca o echipă. Da, toată Europa ar trebui să rămână unită”, e de părere Christopher Evans, un trompetist din Marea Britanie.   
România a adresat o invitație unor importante orchestre din toate statele membre UE de a trimite la București muzicieni care să reprezinte țările lor de origine. Aceștia au sosit în Capitală cu câteva zile înainte de importantul summit pentru a se putea cunoaște și a pregăti programul artistic.

„Muzica este singurul lucru care ne unește, care poate crea și dezvolta relații, indiferent de religie sau naționalitate”, a declarat Lukas Motka, un instrumentist din Cehia, care cântă la trombon.

„Diferențele dintre oameni nu sunt reprezentate de naționalitățile lor, ci de emoțiile pe care le trăiesc, de personalitățile pe care le au, iar o orchestră poate fi simbolul diversității”, consideră violonista italiană Marlene Prodigo.

Ceremonia de la Ateneul Româna s-a încheiat cu un concert susținut de Orchestra Uniunii Europene. Printre lucrările din program s-au aflat Odă bucuriei, de Ludwig van Beethoven, care e și imnul oficial al Uniunii Europene.

Rapsodia nr. 1 în La major, Op 11, de George Enescu a fost o piesă foarte gustată de oficialii europeni. 

Printre cei mai mari admiratori ai operei lui Enescu se numără și Donalad Tusk, președintele Consiliului European. Oficialul european, originar din Polonia, a surprins la ceremonie susținând un discurs răsunător 100% în limba română.

Pe scena de al Ateneu au mai urcat artişti români recunoscuţi internaţional precum Adela Zaharia, Ruxandra Donose, Michael Konig, Sorin Coliban şi Corul Filarmonicii „George Enescu”, coordonat de Ion Iosif Prunner. 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni