ß
Invitați de Majestatea Sa Regina Angliei la Palatul Buckingham, Cazacii Rusiei se bucură de un succes nebun. În România au fost sold out, atât în București, cât și în Constanța și pentru că le-a plăcut atât de mult la noi vor reveni în turneu în 2019.
Au un show spectaculos, costume de 1.000.000 de dolari și încă multe de arătat! Coordonatorul artistic al Cazacilor, Evgeni Kuznetsov, a povestit pentru PROTV.RO ce înseamnă toată această organizare de forțe!
În 2018 ați venit prima dată în România, ați avut sold out în București și Constanța. Acesta este motivul pentru care reveniți? Chiar în turneu…
Întâlnirea cu România a fost una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le-am avut. Cazacii Rusiei au performat în toată lumea. Ne-am întâlnit cu șefi de state, am avut participare cu spectacol la Jubileul Reginei Angliei, însă căldura și emoția primite din partea publicului român rămân printre cele de top! Aveți un mod aparte de a aprecia lucrurile care vă plac. Iar noi ne bucurăm că am fost la nivelul așteptărilor voastre.
Revenim nu pentru sold out. Revenim pentru că am promis în fața bucureștenilor și constănțenilor că o vom face în 2019. ÎNSĂ, revenim în turneu pentru că organizatorii români, Mall4Art, au primit sute de mail-uri din Iași și Oradea. Și am decis să facem acest turneu în minunata voastră țară.
Am înțeles că aveți un show care valorează, doar la capitolul costume, 1.000.000 de dolari. Cum așa?
Hai să vă explic. Yuri Piskun este unul dintre creatori. Poate numele lui nu vă spune nimic. Sau poate da. El a făcut școala de modă la Milano și a fost ucenicul lui Giorgio Armani. El a primit provocarea să facă vestimentația pentru acest show ca pentru un film. Cei peste 40 de membrii ai trupei (dansatori și orchestră) vor schimba costume pentru fiecare moment artistic, pe perioada celor două ore. Pentru show, a trebuit să reproducem întocmai vestimentația din perioada istorică a cazacilor.
Echipa de costume - formată din designeri, istorici, maeștrii în broderie, croitori și cizmari - a lucrat între una și trei luni pentru hainele fiecărui artist în parte. Pe lângă coordonatele istorice, echipa de creație vestimentară a folosit materiale exact ca în acele vremuri, fire de ață și accesorii identice cu cele din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. Este cunoscut faptul că Rusia Țaristă excela în materie de ținute, mai ales la Curtea Romanovilor și la portul armatei.
Provocarea a fost cu atât mai mare cu cât pe scenă nu urcă doar bărbați. Iar portul feminin, adaptat folclorului rusesc din acea perioadă, incumbă elemente care definesc cultura rusească, precum basmale, broderii ale bluzelor sau alte materiale textile cu imprimeu, care transmit prin ele însele un mesaj social și de apartenență.
Totul este foarte important. Nu există o diferențiere, adică nu poți spune că pălăria bărbaților e mai puțin importantă decât caftanul sau că pălăria femeilor (kichka) contează mai puțin decât cea masculină (kubanka). De exemplu, costumele pentru momentul "Nekrasov" – care conține dansurile "Oy, You, Gypsies" și "Cherkessk" - sunt haine tradiționale ale cazacilor compuse dintr-o cămașă cu broderie, pantaloni și eșarfe cu tivuri decorative.
Femeile au haine din materiale imprimate prin pictare, sacouri matlasate brodate cu diferite trese. Aici să nu uităm că și coafurile joacă un rol important, fiind bazate pe flori și alte tipuri de figurine. Multe finisări pe bază de elemente de aur s-au folosit în vestimentația fetelor. Încălțările din piele sunt lucrate manual.
Cel mai ieftin accesoriu a costat 350 de dolari, iar cel mai simplu de realizat element din partea de costume a durat două săptămâni per artist. În rest, a fost o investiție financiară mare, muncă cu efort susținut, migală, atenție la detalii și concentrare. Însă, rezultatul face ca acest show să fie unic în lume și din acest punct de vedere.
Coregrafiile sunt spectaculoase. Aveți o coregrafie care combină elementele de gimnastică, de acrobație, balet cu dansul clasic și cel modern. Ce presupune asta?
Haideți să începem cu muzica. Fără muzică, nu avem vibrație. Orchestra noastră live redă sunetul cazacilor, sunet care seamănă cu cel modulat de blue grass American (poate step grass) - caracterizat prin a cânta foarte rapid la balalaika și prin a cânta la acordeon cu implicarea zgomotelor de barabane și un rând de instrumente de suflat.
Ceea ce vreau să vă spun este că printre specialiștii cu care lucrează Russian Cossack State Dance Company din Moscova, cea mai bună companie de dans rusesc din lume, se află și un fost gimnast al Echipei Naționale de Gimnastică a Rusiei - Ivan Kafelnikov. Din păcate, din cauza unei accidentări el nu putut face performanță evoluând alături de colegii săi, însă geniul său și tehnicile sale sunt transmise Cazacilor noștri.
Unul dintre membrii echipei Cirque du Soleil, fost membru și el al echipei de gimnastică a Rusiei, când a venit într-o vizită în țară și la repetițiile noastre, a fost uluit și a spus: ”Cu cât să te plătim să vii la noi?” Refuzul lui Ivan ne-a onorat. El i-a spus: ”Cazacii mei sunt sufletul meu, performanța mea și visul meu dus mai departe. Nu dau asta pentru nimic in lume!”
Datorită lui dansatorii noștri invadează scena cu sulițe, biciuri, saska (sabii specifice cazacilor) și chiar cu împușcături, iar dansul devine un uragan. Acești bărbați dansează cu atâta bărbăție, încât astfel de explozie de testosteron nu veți întâlni în baletul clasic.
Totul se domină și completează cu sărituri în spate, rotiri, căzăturile în gol, sărituri în piruetă la o viteză precum cea a unei tornade, melodii celebre, dansuri din culturi care au marcat viața cazacilor (turcească, arăbească) și multe elemente de show precum săbii, tunuri, puști, etc. Iar uluitoarele acrobații și coregrafii ale sale le veți putea vedea în România, în orașele din turneu:
Oradea: 12 aprilie, la Casa de cultură a Sindicatelor
Constanța: 14 aprilie 2019, la Casa de Cultură a Sindicatelor
București: 15 aprilie 2019, la Sala Palatului
Iași: 17 aprilie 2019, la Casa de Cultură a Studentilor
Cum a fost experiența Jubileului Reginei?
Cu ocazia celebrării a celei de-a 60-a aniversări a Majestății Sale, Cazacii Rusiei au fost invitați să participe la programul cultural organizat cu acea ocazie. După o serie lungă de spectacole organizate de-a lungul anilor în Marea Britanie, având sălile pline întrucât englezilor le-au placut dansul scenic și muzica live oferite de trupa noastră, și văzând recenziile fabuloase de care am beneficiat în presă, organizatorii Jubileului ne-au lansat această invitație.
Este cunoscut faptul că regina iubește caii. Astfel, programului de dans și muzică i s-a alăturat unul realizat de către călăreții desăvârșiti ai Școlii de Călărie de la Kremlin. Ei au venit special din Rusia, prezentând în fața Majestății Sale un număr de show cabalin dedicat ocaziei.
Am gândit un program special. Astfel, pe de o parte a fost acest show al călăreților, iar un alt număr de înaltă ținută a fost realizat de orchestra noastră alături de talentații dansatori. Firește că am inclus în programul muzical și celebrele «Kalinka» și «Katyusha», dar nu am exclus balalaika din orchestrație, întrucât este un simbol muzical al Rusiei.
Ați fost invitați și la Recepția Oficială?
După actul artistic, o serie de reprezentanți ai Trupei Cazacii Rusiei a fost invitată la Recepția oferită de Regina Angliei invitaților la Buckingham. Această experiență va rămâne mereu în amintirea noastră, dar și în istorie. Nu vom uita niciodată că, pe parcursul Recepției, Majestatea Sa a salutat fiecare persoană, a vorbit cu fiecare invitat.
Pe mine m-a întrebat dacă suntem încântați de modul în care am fost primiți în Marea Britanie și ce anume ne-a placut mai mult în Regat. Am fost, de altfel, plăcut surprins să aud că pe unii dintre colegii mei i-a intrebat detalii despre costumele noastre, exprimându-și admirația față de ceea ce a văzut pe scenă. În concluzie, toți cei care am făcut parte din delegația invitată și la Recepție am rămas cu o amintire de înaltă ținută, pe viață!
Gallery