Mihaela Valentina Runceanu s-a nascut pe 4 mai 1955, la Buzau.
Mihaela a descoperit inca din copilarie pasiunea pentru vioara. A urmat „Liceul de muzica si arte plastice din Buzau”, pe care il termina ca sefa de promotie. In 1972, castiga premiul I la concursul "Tineretea Buzoiana" cu piesa "Anilor" de Petre Magdin, prima recunoastere publica a vocatiei de solist de muzica usoara. In anul urmator, Mihaela Runceanu si Laurentiu Cazan canta la Praga si Karlovy Vary (Cehoslovacia) cu Orchestra Simfonica din Buzau.
In 1975 trece cu 10 pe linie prima etapa la concursul TV "Steaua fara nume". In cadrul concursului, Mihaela Runceanu interpreteaza in prima auditie piesa "Numai de dragoste", compusa special pentru ea de Marcel Dragomir.
Participa la concursul national de creatie si interpretare a muzicii usoare romanesti "Mamaia’76" unde a interpretat melodia "De-as fi fost sa fiu" de George Grigoriu.
In 1978 absolva Conservatorul de muzica "Ciprian Porumbescu", Facultatea de pedagogie, muzicologie, compozitie, cu lucrarea "Muzica usoara romaneasca si rolul sau în societatea contemporana" – coordonator prof. Al. Leahu. Intre 1979 si 1980 a fost Profesoara de vioara la Liceul de muzica si arte plastice din Buzau, iar din 1980 este profesoara de canto la Scoala Populara de Arta din Bucuresti. Dintre cei care i-au fost elevi se numara: Marina Florea, Silvia Dumitrescu, Mircea Dumitrescu, Dana Dorian, Carmen Trandafir, Adrian Enache, Madalina Manole, Nicola si multi altii.
In 1982 melodia „E-adevarat iubirea mea”, preluata din repertoriul international, devine primul mare slagar al Mihaelei Runceanu.
In 1989 apar slagarele: „Clipe ce dor”, „Eu nu te-am uitat”, „Fericirea are chipul tau”, „Daca totusi vei pleca”, „Canta iubirea”. La inceputul anului, Mihaela Runceanu sustine un recital plin de succes în cadrul unei noi editii a concursului TV „Steaua fara nume”. Este acompaniata de formatia Cross din Tulcea si de Eugen Mihaescu, liderul formatiei Krypton, care i-a compus piesa “Clipe ce dor”. Eugen Mihaescu este si orchestratorul mai multor piese din repertoriul Mihaelei.
In perioada 10–15 octombrie 1989, Mihaela Runceanu sustine cinci spectacole la Sala Polivalenta din Bucuresti, cu casa de moda „Venus” . Pe data de 23 octombrie, în cadrul unui turneu în provincie, Mihaela Runceanu sutine un spectacol plin de succes la Turda. Aceasta este ultimul turneu al Mihaelei Runceanu. Pe 30 octombrie (dupa lungi asteptari) apare la Electrecord cel de-al doilea album al Mihaelei Runceanu - „Pentru voi, muguri noi”. In doar 2 zile vanzarile discului ajung la o cota fabuloasa.
Pe 31 octombrie, Mihaela Runceanu merge la sediul Radiodifuziunii Romane unde se intalneste cu Titus Andrei si lucreaza impreuna mai bine de 3 ore in cardex (Arhiva Radio), cautand negativele unor cantece. In jurul orei 19-19:30, Mihaela ii telefoneaza mamei ei sa-i spuna ca, in sfarsit, i-a aparut discul mult asteptat.
1 noiembrie 1989 – In jurul orei 1:00, Mihaela Runceanu este asasinata în garsoniera sa din Bucuresti situata pe Soseaua Mihai Bravu.