ß
În fiecare zi, de la Sfântul Nicolae până pe 25 decembrie, o vedetă Pro Tv îţi spune o poveste de Crăciun. Propria poveste de sărbătoare.
Aşa că tu pregăteşte bradul, iar noi venim zilnic cu un cadou: povestea vedetei tale preferate! Azi ne teleportam în viitor şi vedem cum arată #unCraciun #hightech cu George Buhnici.
Dar înainte de gadgeturi şi aplicaţii de countdown până la Crăciun, a fost...bradul
Şi, în realitate, înainte de pomul de sărbătoare, a fost prima amintire de Crăciun, care de fapt e şi prima amintire pe care George Buhnici o are în viaţă: “Aveam vreo doi ani şi jumătate, era fratele meu foarte mic, eram toţi în sufragerie, locuiam într-un apartament de două camere din Bucureşti şi imaginea pe care o am cred că e de fapt prima mea amintire conştientă. Şi, mai apoi, o altă amintire, legată de un alt Crăciun, e momentul în care am descoperit bradul. Auzisem de el, dar nu îl vizualizam, iar în dimineaţa de Crăciun am intrat în sufragerie şi am strigat cât am putut: "
Şi, apropo, care a fost primul gadget al lui George Buhnici?
„Eram foarte mic şi îmi doream foarte tare o maşinuţă cu telecomandă, iar mama, cu foarte mari eforturi mi-a luat una cu fir. Am reuşit să o stric şi pe asta cum stricam toate jucariile pentru că le desfăceam şi pierdeam o parte din piese. În camera mea era o gaură neagră unde se duceau cred o parte din piese, de nu mai puteam să le mai refac. Din cauza asta aveam de fapt puţine jucarii, eu de asta am şi învăţat să citesc mai devreme, că nu prea aveam cu ce să mă joc.”
Înainte de web cookies, au fost prăjiturile (Engl. Cookies) mamei
“Mama face cele mai bune prăjituri de Craciun şi cei mai buni cozonaci. De fapt eu ştiu toate felurile de mâncare de sărbători şi pe toate le-am mâncat. De cele mai multe ori mâncam o jumătate de cozonac o singură dată, dar am reuşit să termin şi unul întreg la o masă.”
Din Crăciunurile de altădată, Buhnici îşi mai aminteşte că “făceam bani buni din colindat”, că “la serbarea de iarnă, la grădiniţă l-am jucat pe Moş Crăciun într-un an şi într-un alt an am jucat un dalmaţian” şi că de sărbători li se umplea apartamentul de rude “erau atât de mulţi că dormitorul meu devenea cuier.”
Citeşte şi: 20 de povesti de Craciun ale vedetelor Pro Tv! Astazi: Adela Popescu
Crăciunul de azi: cu brad cu bandă LED, în casa viitorului
“ De fapt, cel mai frumos Crăciun a fost cel din casa noastră nouă, pe care am terminat-o chiar cu două zile înainte de 25 decembrie 2017. E vorba de casa pasivă pe care am construit-o după cele mai exigente standarde din lume pentru locuinţe ecologice. Am tot lucrat la ea, în aşa fel încât în Ajun, la zece noaptea, eu eram ăla care bântuia după brad prin tot Bucureştiul. A luat până la urmă unul, l-am găsit în partea cealaltă a capitalei (faţă de unde stau) şi l-am împodobit cu badă LED, pe care de fapt o luasem pentru mobilă.”(vezi foto)
“Pentru că am muncit până în ultimul moment, de Crăciun eram atât de obosiţi că tot ce am făcut a fost să mâncăm şi să dormim. Apoi, câteva zile mai târziu, am făcut şi petrecerea de Crăciun cu toate rudele. A fost un moment cu totul special: a răsărit soarele şi, cum casa mea se încălzeşte de la soare, era o super căldură în mijlocul iernii. Am zis că e semn bun, am deschis toate ferestrele.”
Casa lui George Buhnici, numită în România "casa science-fiction" e în primele nouă locuinţe din lume după standarde Premium Passive, cele mai exigente evaluări pentru case ecologice. E autosustenabilă, tehnologizată (evident), consumă minimum de energie şi, din anumite puncte de vedere legate de modalitatea de construcţie, e unică în lume.
Acum, voi dacă îl aşteptaţi pe Moşu’ într-o casă cu horn tradiţional sau într-una high tech, nu are importanţă. Ce contează e să credeţi în magia lui.
Foto: arhivă personală
Gallery