ß
Numele lui Alex Pascu, Bogdan Lavinius, Vlad Țenea și Mihai Alexandru, care au murit în urma incendiului din clubul Colectiv, au ajuns pe Planeta Roșie, alături de numele a alte peste două milioane de persoane.
Sonda InSight a ajuns ieri pe Marte și are la bord, printre altele, și un cip cu numele a 2,5 milioane de persoane, printre care se regăsesc și numele membrilor trupei Goodybe to Gravity.
Pe pagina de Facebook a formaţiei îi sunt aduse mulţumiri „pentru minunata sa iniţiativă comemorativă" germanului Andreas Schönhofen, fanul care a avut ideea să onoreze astfel memoria trupei.
„În memoria celor patru membri decedaţi ai trupei > am adăugat numele acestora în misiunea InSight către Marte […], acolo unde vor rămâne pentru totdeauna. Arta și numele trupei sunt strâns legate de călătoriile în spaţiu şi de astrofizică. Acesta este motivul pentru care am ales acest mod de a onora aceşti patru oameni.”, a scris germanul pe Facebook, chiar înainte de lansarea misiunii NASA.
După succesul misiunii NASA, Andreas Schönhofen a scris pe Facebook că este „extrem de fericit".
De asemenea, după ce ce sonda InSight a ajuns pe Marte, și pe pagina de Facebook a trupei a fost publicat un mesaj:
Context:
NASA le-a permis tuturor celor care doreau să obțină un „permis de îmbarcare” la bordul sondei spațiale InSight să se înscrie pe site-ul oficial al Agenției Spațiale. Aproape 2,5 milioane de oameni s-au înscris, iar în acest moment numele lor se află deja pe Planeta Roșie.
Modulul spaţial InSight, lansat de NASA, a amartizat cu bine, luni, într-o regiune plană a planetei Marte, după o călătorie în spaţiu care a durat şase luni şi jumătate şi a totalizat aproape 480 de milioane de kilometri, cu misiunea de a analiza, timp de 2 ani, structura internă a planetei.
InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) e o misiune din cadrul Programului NASA Discovery care are ca scop amplasarea unui modul autonom la suprafaţa lui Marte pentru a studia interiorul acestei planete.
Sonda InSight a costat 993 de milioane de dolari şi este primul dispozitiv spaţial care ajunge pe Marte din 2012, când roverul Curiosity (n.r. tot al NASA) a atins suprafaţa planetei.
Echipa de control a misiunii, cu sediul la Jet Propulsion Laboratory (JPL), în apropiere de Los Angeles, a anunţat că succesul asolizării a fost confirmat de semnalele transmise spre Pământ de unul dintre cei doi microsateliţi care fac parte din misiune şi au rămas pe orbita planetei Marte.
Potrivit site-ului NASA, în orele următoare echipa va verifica modul de funcţionare al tuturor instrumentelor de bord ale sondei.