ß
  • PRO TV
  • 10 lucruri mai puțin știute despre Regina Maria a României

10 lucruri mai puțin știute despre Regina Maria a României

10 lucruri mai puțin știute despre Regina Maria a României

Regina Maria rămâne una dintre cele mai fascinante figuri ale istoriei României.

De 1 Decembrie, PRO TV difuzează, în exclusivitate, documentarul excepțional despre viața și rolul crucial al Reginei Maria în înfăptuirea Marii Uniri de la 1918 - ”Maria - Inima României”.

Până atunci, iată câteva informații mai puțin știute despre cea considerată, la vremea ei ”cea mai frumoasă femeie din România”.

Regina Maria a României adora câinii, familia regală având mereu în preajmă o seamă de exemplare canine de diverse rase. De asemenea, Regina avea doi cai favoriți, care se numeau Stan și Bran.

Regina a fost, întreaga viaţă, o mare iubitoare a culorii violet şi a preţioasei esenţe de violete. De altfel, violetul, o culoare a puterii şi a tainei, asociată de secole cu regalitatea, s-a regăsit deseori în ţinutele Mariei, şi inclusiv la înmormântarea ei, în semn de respect, doliul a fost violet, culoarea preferată a Reginei. 

În 1926, Regina Maria, alături de prințesa Ileana și prințul Nicolae, a întreprins un turneu pe continentul american, unde a avut parte de o primire mai mult decât entuziastă, atât din partea oficialilor, cât și din partea presei și a publicului larg. La o întâlnire cu nativii americani, indienii Sioux  Dakota de Nord i-au spus suveranei „Winyan Kipanpi Win“ („Femeia pe care o chemi“) şi i-au făcut onoarea de a-i dărui o coroană din pene de vultur. De asemenea, indienii Blackfoot din Montana i-au acordat alt titlu onorific: Regina era „Morning Star“ („Luceafărul de ziuă“), Ileana a fost desemnată „Pretty Dove“ („Hulub frumos“), iar Nicolae – „Mountain Chief“ („Şeful munte“).

Desemnată comandant onorific al Regimentului 4 Roșiori, Maria era foarte mândră de această numire, purtând uniforma și conducând regimentul la manifestațiile oficiale, dar și fiind aproape de soldații săi pe timpul războiului. S-a implicat activ în toate acțiunile pe care Regimentul 4 Roșiori (denumit mai târziu Regimentul 4 Roșiori „Regina Maria”) le-a desfășurat de-a lungul vremii. 

Considerată „cea mai frumoasă regină a Europei“, Maria a devenit, în 1922, imaginea casei de parfumuri Jean-Francois Houbigant. „Quelques Flores Royale” era parfumul preferat al reginei, un amestec preţios de santal, vanilie, trandafir şi violete. 

Pasionată de design interior, Regina Maria și-a pus amprenta asupra tutoror construcțiilor regale, astfel că, în 1936, Palatul Cotroceni avea cele mai moderne cuceriri ale tehnicii din acea vreme: un ascensor lângă Salonul de pictură al Reginei, o sală de cinema (ca și la Castelul Peleș și la Palatul Regal din Calea Victoriei), și chiar un cabinet stomatologic.

În anul 1897, tânăra şi frumoasa Principesă Maria a României a dorit ca unul dintre visele ei din copilărie să devină realitate, acela de a avea o casă construită în copaci. Locul ales pentru ”Juniperus” , aşa cum l-a denumit Principesa, se afla la o distanţă de 20 de minute depărtare de Castelul Peleș, pe latura muntoasă între pârâul Peleş şi Prahova. „Cuibul Princesei“ sau „Juniperus“, cum numea căsuţa din copaci Principesa Maria, a fost distrusă de o furtună puternică după Primul Război Mondial. 

Pe ultimul său drum, Armata Română i-a oferit un salut unic, nerepetat vreodată în fața unui alt român: a fost salutată cu baionetele înfipte în pământ și patul armei în sus.

Un parfum exotic, de violete indiene, îşi face în fiecare an apariţia la Castelul Pelişor din Sinaia, în luna iulie, în preajma datei în care Regina Maria a murit, în Salonul de Aur al castelului. „Nu este o invenţie, este un fenomen ezoteric pe care nu putem să-l explicăm“, spun muzeografii.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni