În România, domină mentalitatea de proprietar.
În timp ce în Europa de Vest, majoritatea persoanelor trăiesc o viaţă întreagă ca şi chiriaşi şi nu îşi pun problema să investească în imobiliare, românul trebuie să aibă casa lui. Eventual şi alte case, pe care să le dea spre închiriere.
Dacă în alte ţări locuinţele sunt deţinute în mare măsură de companii imobiliare, în ţara noastră lucrurile stau cu totul altfel. România are cel mai ridicat procentaj din lume de cetăţeni care trăiesc în locuinţe proprietate privată. Mai precis, potrivit datelor Eurostat, 96% din români stau în case deţinute ca proprietate privată. Însă acest lucru nu înseamnă că e uşor să cumperi o locuinţă, arată BBC într-un amplu reportaj realizat de jurnalista Ioana Moldovan.
Deşi nu a existat dintotdeauna, dorinţa de a avea propria casă se menţine deja de ceva vreme.
Mentalitatea conform căreia e important să deţii propria ta locuinţă s-a dezvoltat în special în cadrul generaţiilor denumite generic Baby Boomers (născuţi între1946-1964) şi generaţiei X (născuţi între 1964-1981). Deşi pentru prima categorie, achiziţionarea unei case a fost mai simplă, în condiţiile în care, imediat după revoluţie o locuinţă costa cât un televizor color, mentalitatea s-a menţinut şi la generaţia X, o generaţie prin definiţie în căutare de siguranţă.
În plus, în Romania nu există cadru legal bine definit pentru închiriere, iar dezvoltatorii imobiliari nu consideră construirea de unităţi destinate închirierii ca fiind un model de business viabil.
FOTO: UNSPLASH
Gallery