• PRO TV
  • O vizită la Disney Company, în Los Angeles. Cum arată magia la ea acasă

O vizită la Disney Company, în Los Angeles. Cum arată magia la ea acasă

O vizită la Disney Company, în Los Angeles. Cum arată magia la ea acasă

Pentru cineva care a crescut cu filmele și serialele de animație Disney, o vizită în chiar locurile unde se întâmplă magia poate fi o experiență de-a dreptul fantastică.

Cu ocazia aniversării a 90 de ani de când s-a născut Mickey Mouse, amuzantul șoricel care l-a ajutat pe Walt Disney să-și construiască afacerea de miliarde dolari, am fost invitată de Disney la Los Angeles, unde se află principalele sedii ale acestei faimoase companii.



 

Astfel, pe parcursul a două zile, am avut ocazia să vizitez locurile în care se întâmplă magia și să cunosc oameni care chiar sunt plătiți pentru a merge în fiecare zi la aceste slujbe de vis.

Prima oprire a fost Disney Publishing Worldwide Archives din Glendale, locul care, la prima vedere arată ca un campus... e adevărat, unul plin de palmieri și alte plante exotice, cu alei largi și fântâni arteziene care clipocesc în soarele californian. În mijlocul campusului, se află un părculeț, unde angajații se pot relaxa sau lua masa sub atenta supraveghere a câtorva statui de statura unui om  care înfățișează personaje Disney: Domnul Incredibil, blănosul Sullivan din ”Compania Monștrilor” sau însuși Yoda din ”Star Wars”.
Încă de la intrare, te frapează atenția la cele mai mici detalii și considerația pentru universul Disney, începând de la construcția clădirii principale, pe care arhitectul a gândit-o în așa fel încât, dintr-un anumit unghi, casa scărilor să-l înfățișeze pe Mickey Mouse până la faptul că, la cafeneaua de la parter, toate felurile sunt denumite cu numele personajelor din producțiile Disney. La momentul vizitei, tocmai urma să se lanseze animația ”Incredibilii 2”, astfel că oferta zilei era ”Frapucinno Elasticgirl cu ciocolată și căpșuni” și ”Frapucinno Mister Incredibile cu vanilie”.

Interiorul clădirii ar stârni invidia oricărui copil, de orice vârstă. Nu știi la ce să te uiți mai întâi, totul este o explozie de culoare, veselie, încântare. Pe toți pereții, tablouri cu scene din animațiile Disney, fiecare culoar este denumit după un personaj Disney (noi am fost conduși pe ”Pinocchio”, apoi am făcut dreapta, pe un culoar marcat cu chipul vulpii din ”Robin Hood”), birourile angajaților sunt copleșite de desene, jucării de pluș, mașinuțe, planșe, abțibilduri, păpușele, machete. Din spatele unei uși întredeschise, dintr-un tablou cât aproape tot peretele, mă privește malefic, cu sprâncenele ridicate a întrebare, Regina din ”Albă ca Zăpadă”. Este OK, am considerat-o întotdeauna mai mult frumoasă decât înspăimântătoare.

Aici este locul în care l-am cunoscut pe Eric Goldberg, supervisor animator, scenarist și regizor pentru Walt Disney Animation Studios. El este cel care l-a creat pe Genie din ”Alladin”, iar printre personajele asupra cărora și-a pus amprenta se numără și Pocahontas, Hercules, crocodilul din The Princess and the Frog, Wreck-It Ralph sau Mini Maui din ”Moana”. Are 63 de ani și vine la serviciu îmbrăcat în cămăși imprimate cu figura lui Mickey Mouse. „Am mai bine de 70 de astfel de cămăși. Soția mea mi le face. Cea pe care o port astăzi e croită chiar de ea, iar materialul e comandat tocmai din Japonia”. Deși este unul dintre cei mai apreciați animatori din industrie, Eric e incredibil de modest, mărturisind cu un zâmbet candid că e doar ”un tocilar” pasionat de desene animate. Apoi, în câteva zeci de minute, acesta  a desenat pentru noi toate  schimbările de look prin care a trecut Mickey Mouse de-a lungul a 90 de ani, fără să se oprească nicio clipă din vorbit. La final, ne-a mărturisit că a fost prima oară în viața lui când l-a desenat pe Mickey, lucru incredibil având în vedere că știa personajul în cele mai mici detalii. 

Tot în campusul din Glendale, se află și Creative Resource Center și Disney Consumer Products Archives, o bibliotecă cu o colecție de mai bine de 5000 de cărți, audio book-uri, DVD-uri, reviste, CD-uri, jucării, obiecte promoționale din universal Disney, la care au acces, pentru inspirație, toți membrii The Walt Disney Company.

Omul care a creat această arhivă imensă și are grijă ca nici cea mai mica piesă din moștenirea Disney să nu se piardă este Elizabeth Spatz (căreia toată lumea îi spune ”Libby”), care de 12 ani este Senior Archivist și Librarian pentru Disney Consumer Products. Libby are un master în istoria artei la UCLA și, în trecut, a lucrat ca arhivistă pentru Getty Museum din Los Angeles. 

De la ea am aflat că toți angajații trebuie să poarte în piept un  ecuson cu prenumele lor. ”Când am venit eu aici, toată lumea îmi spunea ce mai faci, Libby… Libby, poți să mă ajuți cu asta… iar eu mă gândeam cât de populară sunt, pentru că toată lumea îmi învățase numele așa de repede. La un moment dat, m-am prins. Numele meu era scris pe ecuson. Duhh!!”, glumește aceasta. 

Pentru Libby, fiecare piesă a colecției de care se îngrijește este extrem de prețioasă, motiv pentru care poartă tot timpul mănuși albe de mătase. Ne prezintă primele jucării care îl înfățișau pe Mickey, dar și alte obiecte promoționale apărute acum zeci de ani, amuzante și înduioșătoare cu look-ul lor stângaci.

Ne mărturisește că este pasionată de obiectele promoționale vintage cu Mickey Mouse, având acasă primul ceas de mână pentru copii, care a fost pus în vânzare în 1933, la un preț de 3,75 de dolari. Acum, aceste ceasuri pot fi găsite pe eBay la preţuri de 300 de ori mai mari decât valoarea iniţială. 

Munca mea nu se termină niciodată. Adică, da, am această slujbă pentru că omul mai are și niște facturi de plătit dar, mai presus de asta, este pasiunea de a descoperi piese uitate din universul Disney, de a le arhiva și a le păstra pentru generațiile viitoare. De exemplu, în curând voi pleca în vacanță prin Europa și ce credeți că voi face? Voi străbate toate târgurile de vechituri în căutare de mici comori Disney”. 

O persoană la fel de dedicată este și Fox Carney, manager al Walt Disney Animation Research Library. Un veteran al Walt Disney Company, Carney și-a petrecut aproape 25 de ani lucrând pentru a le oferi artiștilor Disney acces la aproape 100 de milioane de ilustrații, atât fizice cât și în formă digitală.  Fiecare planșă, fiecare desen făcut vreodată de artiștii Disney se află în custodia lui Fox. ”Când m-am angajat eu, acestui loc i se spunea Morga. Nu pentru că ar fi fost oameni morți pe aici, Doamne ferește, ci pentru că aici ajungeau lucrurile care, pentru moment, nu mai aveau folosință. Pentru că mă săturasem să spun că lucrez la ”morgă”, în special mama mea îmi reproșa acest lucru, am ajuns, într-un final, la această denumire onorabilă, Walt Disney Animation Research Library”, glumește el. 

Ne arată, cu evlavie, aproape, primul desen al lui Mickey Mouse, făcut acum 90 de ani, apoi ne prezintă unii dintre colegii săi. Din spatele unui birou sufocat de păpuși Disney, în toate formele și culorile, ne salută o doamnă care, conform lui Fox Carney, deține slujba visurilor pentru orice fetiță din lumea aceasta: este ”specialistă în prințesele Disney”. Tot aici lucrează și fiul lui Fox, care se ocupă cu fotografierea și digitalizarea fiecărui cadru din fiecare desen Disney apărut vreodată. Dacă vi se pare o muncă titanică, nu vă înșelați, însă în aceeași măsură este importantă, în special pentru artiștii Disney. ”Când au făcut Zootropolis, colegii animatori au venit la noi, în căutarea inspirației pentru personajele principale. Astfel, vulpoiul Nick Wilde a ajuns să semene cu personajul principal din animația Robin Hood din 1973”. 

Toate planșele și desenele sunt stocate în niște camere speciale, la temperaturi joase și cu o atmosferă controlată, astfel încât să se întârzie cât mai mult deteriorarea. Scopul lui Carney este ca departamentul condus de el să fotografieze toate piesele din colecție, până la ultima, și să le digitalizeze, astfel încât arhiva în imagini să rămână păstrată pentru totdeauna. Aceasta ne arată pe o planșă cu un desen înfățișâdu-l pe Mickey o mică pată închisă la culoare. ”Uite de ce munca mea mi se pare pasionantă și după atâția ani! Vedeți acea pată? Este de la o țigară. Artistul fuma în timp ce desena asta, acum mulți zeci de ani, și a scăpat puțin scrum pe planșă. Este ca și cum ai călători în timp. Am găsit, de-a lungul timpului, și alte însemnări pe planșele de desen, care nu aveau nicio legătură… Numere de telefon, mesaje… Oamenii își vedeau de viața lor”, mustăcește Fox Carney, nedorind să dezvăluie mai multe. 

 

O idilă celebră între angajații Disney este cea dintre Wayne Allwine și Russi Taylor. Wayne a fost, timp de 32 de ani, vocea lui Mickey. În 1991, aceasta s-a căsătorit cu Russi Taylor, care din 1986, și-a împrumutat vocea lui Minnie Mouse. Cei doi au fost desemnați Legende Disney și au rămas căsătoriți până la moartea lui Wayne, în 2009. ”Oh, erau foarte drăguți împreună”, spune Rebecca Cline, director la Walt Disney Archives. ”Wayne și Russi formau cel mai adorabil cuplu. Erau încântători, în special atuci când se certau folosind vocile pițigăiate lui Mickey și Minnie”, spune aceasta, dând ochii peste cap, spre amuzamentul tuturor.

Walt Disney Archives, punctul final al vizitei, se află în cadrul Walt Disney Studios, un complex în Burbank, California, construit în 1939, care servește ca sediu corporativ pentru The Walt Disney Company. Magia se întrevede chiar de la intrare, gardul care înconjoară proprietatea având pe fiecare stâlp figura cu urechi supradimensionate a lui Mickey Mouse.

Chiar lângă poarta principală, la loc de cinste, se află bungalow-ul în care Walt Disney, fratele său, Roy, și încă o mână de oameni au pus bazele acestui brand, unul dintre cele mai valoroase din lume la ora actuală. La fel ca și la celelalte sedii Disney, studiourile au alei largi, denumite după binecunoscutele personaje animate, înconjurate de mult spațiu verde, în care veverițele se simt ca acasă. În fața unei clădiri imense, cu acoperișul sprijinit de piticii din Albă-ca-Zăpada, neverosimili de… mari, se află Aleea Celebrităților, al cărui element central este statuia ”Partners”, care îi înfățișează pe Walt Disney și Mickey Mouse, ținâdu-se de mână pentru eternitate. 

De jur împrejur, pe stâlpii de pe alee, se află imortalizate forma mâinilor legendelor Disney, toate celebritățile care au apărut în cele mai cunoscute producții Disney. Inutil să mai menționez că cea mai fotografiată dală este cea a lui Johnny Depp, intrat în legendă cu rolul căpitanului Jack Sparrow în ”Pirații din Caraibe”. 

Vizita la Walt Disney Studios nu se putea încheia fără o scurtă sesiune de shopping la magazinul Disney de la ieșire. După momente de cumpănă, în care am realizat că nu pot cumpăra chiar TOATE articolele de pe rafturi, am ajus la casa de marcat, să plătesc. Vânzătoarea, foarte amabilă, m-a întrebat zâmbind, dacă lucrez la Disney, ca să-mi facă reducerea de 50%  pentru angajați. I-am răspus: ”Aș vrea eu”. ”O, nu spuneți niciodată nu. Aici, la Disney, totul este posibil”. Nici eu n-aș fi putut descrie mai bine scurta mea călătorie în magicul univers Disney.

Foto: Disney

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni