Stan Lee, creatorul a cel puțin jumătate dintre eroii care strălucesc azi pe marile ecrane, ne-a transmis prin creațiile lui același mesaj plin de speranță: binele învinge întotdeauna.
Legenda universului Marvel s-a stins din viață luni, 12 noiembrie 2018, în spitalul Cedars-Sinai din Los Angeles. La cei 95 de ani ai săi, Stan Lee a bucurat generații întregi cu revistele sale de benzi desenate, pentru ca în zorii mileniului III să-și ducă personajele fantastice pe marile ecrane, la Hollywood. Azi, industria cinematografică de peste Ocean îi datorează enorm, iar dacă e să vorbim în termeni materiali – câteva zeci de miliarde de dolari.
Creatorul eroilor de legendă Spider-Man, Hulk, Thor, Iron Man, X-Men, Daredevil, Doctor Strange și Fantastic Four avea origini românești. Părinții săi (Celia Solomon și Jack Lieber), doi tineri evrei care au fugit în SUA, proveneau din România, însă nu au vorbit niciodată limba română după ce fiul lor s-a născut.
Citește și: Starurile care dau viață personajelor sale și-au luat rămas bun de la Stan Lee
Stan Lee, născut Stanley Martin Lieber, a avut o carieră impresionantă, însă în adolescență nimic nu anunța succesul pe care avea să-l cunoască după cel de-al Doilea Război Mondial. Iată câteva lucuri impresionante din viața lui Stan Lee!
N-a fost pasionat de benzi desenate din fragedă pruncie; nici măcar nu le răsfoia. Însă, la vârsta de 16-17 ani, unchiul său, Robbie Solomon, îi aranjează un job la o editură care se ocupa tocmai de publicarea unor cărți de benzi desenate. Acea editură se numea Timely Comics, care avea să-și schimbe numele în Marvel Comics în anii ‘60.
În mai 1941 (la vârsta de 19 ani) își face debutul în lumea benzilor desenate cu textul „Captain America zădărnicește răzbunarea trădătorului”, în numărul 3 al Captain America Comics. Atunci a semnat pentru prima dată cu pseudonimul Stan Lee, nume pe care îl va menține până la sfârșitul vieții.
Primul erou pe care l-a creat pentru benzile desenate a fost Destroyer, iar imediat după acest episod a fost cooptat de Joe Simon (editorul de la Timely) în echipa sa de creație, pe postul de editor interimar.
În 1942, Stan Lee este înrolat în Armată și transferat rapid la divizia artistică și de producții video.
După război a întâlnit-o pe cea care i-a fost soție până în 2017, la moartea ei. În 1947, Joan Boocock era un fotomodel promițător, dar deprimată din cauza mariajului ei dezastruos, în care s-a implicat dintr-o eroare. Ea l-a întâlnit pe Stan după ce o colegă din industrie i-a fixat o întâlnire pe nevăzute. Când ochii lor s-au întâlnit a fost ca și când s-ar fi împlinit o profeție: amândoi au simțit că destinul și-a băgat coada.
Stan Lee a cerut-o pe Joan de soție după două săptămâni de la prima întâlnire, moment în care ea a dat o fugă la Reno, în Nevada, să depună actele de divorț. Separarea s-a decis pe 5 decembrie 1947, iar la o oră după finalizarea procedurii, Joan și Stan se căsătoreau într-o cameră alăturată celeia în care s-a pronunțat divorțul.
Stan și Joan au făcut două fete: Joan Celia Lee (68 de ani) și Jan Lee, care a murit la trei zile după naștere.
Stan Lee și fiica lui, Joan Celia
La sfârșitul anilor ’50, Stan Lee era dezamăgit de domeniul în care lucra și se gândea foarte serios să renunțe la benzile desenate și la scris. Însă, la recomandarea soției sale, Stan a început să scrie povești într-un stil cu totul diferit decât până atunci, despre niște supereroi care au temperament, sunt melancolici, plini de vanitate și care au probleme ca orice om de rând. Astfel că, în colaborare cu Jack Kirby, dă naștere primului grup de eroi care avea să-i aducă celebritatea: Fantastic Four.
Alături de soția lui, Joan
Din acel moment, Stan Lee a început să creeze eroi legendari pe bandă rulantă pentru Marvel Comics, culminând cu Spider-Man, cel mai de succes personaj al universului de benzi desenate Marvel.
Cum l-a creat Stan Lee pe Spider-Man
Lee a recunoscut că cele mai bune idei vin adesea absolut întâmplător și când te aștepți mai puțin. Într-o zi a urmărit mai insistent o muscă, ce se plimba pe un perete. Atunci și-a zis că un om care ar avea abilitatea de a merge pe pereți, fără să cadă, ar fi extrem de interesant pentru o poveste. Însă mai trebuie să lucreze la nume; nu putea să-i spună Omul-Muscă. Așa i-a venit ideea să creeze un om care să capete puteri speciale după ce este mușcat de un păianjen. A fost ajutat în procesul de creație de Steve Ditko, colegul său de la Marvel Comics.
Personajul inventat de Lee și Ditko a ajuns imediat subiect de film. Prima producție, un scurtmetraj al lui Donald F. Glut (1969), a fost lansată fără acordul creatorilor eroului de benzi desenate.
Al doilea film Spider-Man a fost o peliculă TV care a fost lansată în 1977 pe canalul CBS, cu Nicholas Hammond în rol principal.
Însă, Omul-Păianjen a început să producă bani abia după 1985, când drepturile de imagine ale personajului au fost cumpărate de Sony Pictures Entertainment pentru 10 milioane de dolari. Așa au apărut peliculele Spider-Man (2002), Spider-Man 2 (2004) și Spider-Man 3 (2007), cu Tobey Maguire în rolul Omului-Păianjen.
Eroul preferat al copiilor a continuat să apară în The Amazing Spider-Man (2012) și The Amazing Spider-Man 2 (2014). În 2015, Sony a semnat o înțelegere cu Marvel și cu Disney pentru a-i face loc lui Spider-Man în Universul Marvel, astfel încât eroul, interpretat de Tom Holland, a fost distribuit în Captain America: Civil War (2016), Spider-Man: Homecoming (2017), Avengers: Infinity War (2018) și în viitorul Avengers 4 (2019).
Toate filmele Spider-Man au generat încasări de aproape 5 miliarde de dolari la nivel mondial.
Își încheia fiecare text cu acelați cuvânt: Excelsior!
Pe la sfârșitul anilor ’60, Stan Lee a început să folosească urarea Excelsior! La finalul fiecărui text pe care îl semna. Bineînțeles că multă lume nu știa la vremea respectivă ce înseamnă și de unde vine, însă curând s-a aflat că Excelsior! este și motto-ul statului New York. Mulți ani după aceea, Lee și-a explicat alegerea:
„Obișnuiam să am multe expresii cu care îmi încheiam articolele in revistele de benzi desenate: Hang Loose, Face Front, ’Nuff Said și am descoperit că cei care erau concurenții mei mă imitau continuu și le preluau. Atunci mi-am zis că o să găsesc o expresie pe care n-o vor cunoaște și nici nu vor ști să o scrie. Și așa a apărut Excelsior! și ei nu s-a mai atins de ea, slavă Cerului”, a povestit Stan Lee.
Gallery