Tinerii care nu au trăit în perioada comunistă, dar și cei care privesc cu nostalgie acele vremuri, au ocazia de a viziona o serie de filme documentare scoase la lumină din arhivele Sahia Film.
O serie de filme documentare realizate în anii ‘60 – ’80, care prezintă viața, verile și vacanțele oamenilor din cartierele bucureștene, vor fi proiectate la începutul lunii noiembrie. One World România continuă programul Sahia Vintage, demarat anul trecut cu filme documentare care prezentau arhitectura capitalei ca spațiu de exprimare a puterii politice și relația bucureștenilor cu spațiul public.
Sub genericul Vederi din RSR: Vieți / Veri / Vacanțe, organizatorii vă propun o incursiune în viața de zi cu zi a bucureștenilor din cartierele Cotroceni și Drumul Taberei. Documentarele produse de studiourile Sahia vor vorbi despre munca, viața cotidiană și vacanțele în comunism ale bucureștenilor.
Când: luni, 5 noiembrie 2018, ora 19.00
Unde: JazzBook – str. Carol Davilla nr. 1
Tematica: Cotroceni
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile
Când: vineri, 9 noiembrie, ora 19.00
Unde: Colegiul Național „Grigore Moisil” București – Bd. Timișoara 33
Tematica: Drumul Taberei
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile
„În noiembrie 2018 vizionăm un nou program de filme produse de Studioul Sahia în perioada ‘60-‘80 – unele dintre ele, pentru publicul din România, altele pentru publicuri din afara ei. Conversăm despre muncă, viață cotidiană și vacanțe în comunism, despre cum au rămas acestea înregistrate pe pelicula documentară, și despre modul în care astăzi - la aproape trei decenii de la căderea regimului comunist - amintirile noastre întâlnesc, confirmă, sau contrazic aceste filme”, spun organizatorii.
Colectă publică de imagine privată
Pe 10 și 11 noiembrie 2018 sunteți invitați să vă aduceți colecția personală de vederi, fotografii și amintiri din comunism pentru a o împărtăși cu alți pasionați de amintiri din acea epocă. Întâlnirea are loc la Colivia (Bd. Pache Protopopescu 9), unde vei putea povesti despre vacanțele de altădată și să faceți schimb de impresii.
„Cu permisiunea dumneavoastră, noi scanăm imaginile și înregistrăm poveștile pentru o viitoare expoziție online despre vacanțe în socialism. Originalele rămân la voi, imaginile scanate și poveștile rămân la noi. Sunt bineveniți toți cei care vor să ne cunoască și să contribuie la proiectul nostru. Persoana de contact este Alina Popescu, [email protected], 0764.207.875”, spun cei de la One World România.
Asociația organizează de 12 ani în București, în luna martie, un festival de film documentar despre drepturile omului. De șase ani organizează proiecții de film documentar pentru liceeni, iar în ultimii doi ani a fost promotorul unor proiecții în spații neconvenționale din cartierele bucureștene.
Gallery