• PRO TV
  • Teza de doctorat a genialului Stephen Hawking, scoasă la licitație. Cât costă lucrarea

Teza de doctorat a genialului Stephen Hawking, scoasă la licitație. Cât costă lucrarea

Teza de doctorat a genialului Stephen Hawking, scoasă la licitație. Cât costă lucrarea

Lucrarea de doctorat susținută de Stephan Hawking la Universitatea Cambridge în 1965, unul dintre primele sale scaune cu rotile, o serie de lucrări și distincții primite de-a lungul vieții sunt scoase azi la licitație, la Londra.

Astrofizicianul Stephen Hawking, care a uimit lumea cu mintea sa sclipitoare încă din facultate, este gata să predea parte din munca și din bunurile sale unor colecționari de bunuri rare. Nu mai puțin de 22 de obiecte care i-au aparținut ilustrului cercetător vor fi vândute în cadrul unei licitații online organizate de celebra casă Christie’s London, în perioada 31 octombrie – 8 noiembrie 2018.

Piesa de rezistență a licitației este teza de doctorat a lui Hawking – Properties of Expanding Universes. Mai precis e vorba despre una dintre cele cinci copii pe care fizicianul le-a realizat în timpul vieții sale și care a fost evaluată la suma cuprinsă între 100.000 și 150.000 de lire sterline. În anul 2017, când Universitatea Cambridge a decis să publice online lucrarea pentru a putea fi studiată de toți cei interesați, site-ul instituției a căzut din cauza interesului ridicat.

Tot la licitație se va vinde și unul dintre primele scaune cu rotile ale acestuia, care a supraviețuit scurgerii timpului. Datând din anul 1988, scaunul ar valora între 10.000 și 15.000 de lire sterline

Și-a petrecut aproape 50 de ani din viață în scaun cu rotile, iar toată drama lui a început în 1963, la vârsta de 21 de ani, când a fost diagnosticat cu o afecțiune progresivă de neuron motor, cunoscută sub numele de scleroză laterală amiotrofică. A fost convins cu greu, la sfârșitul anilor ’60, să accepte o viață în scaun cu rotile. Dacă inițial i s-au mai dat doar doi ani de viață, Hawking a trăit până în martie 2018 în scaunul său, complet paralizat.

Cartea sa din 1988 – O scurtă istorie a timpului. De la big bang la găurile negre, cu autograful și amprenta fizicianului, este estimată la circa 3.000 de lire

Lucrarea este foarte importantă pentru cititorii care nu au cunoștințe de specialitate, deoarece Hawking a încercat să explice pe înțelesul tuturor fizica și astronomia moderne. I-au trebuit cinci ani ca să publice cartea, dar a meritat, fiindcă până acum s-au vândut peste zece milioane de copii.

 

S-a căsătorit în 1965 și a avut trei copii

Stephen Hawking s-a căsătorit cu Jane Wilde în 1965, când boala lui era abia la început. Împreună au trei copii. Cu toate că partenera sa a acceptat să ducă o viață grea alături de el, astrofizicianul i-a cerut divorțul, după ce i-a mărturisit că s-a îndrăgostit de una dintre asistentele sale. Cei doi au divorțat în 1995 și, la scurt timp, Hawking s-a recăsătorit cu asistenta Elaine Mason. Mariajul lor nu a durat decât până în 2006, când cei doi s-au despărțit fără vâlvă. Acest lucru i-a permis lui Hawking să se apropie din nou de familia lui.

Cu prima soție, Jane Hawking, la premiera filmului Teoria întregului (2014) 

În 1999, prima sa soție a publicat o carte de memorii – Music to move the stars – în care descrie mariajul ei cu fizicianul. Întrebat ce părere are de lucrarea fostei soții, Stephen Hawking a răspuns că nu citește biografii despre el. În 2007, o ediție revizuită a cărții a văzut lumina tiparului. Intitulat Travelling to infinity: My life with Stephen, volumul a stat la baza filmului de succes The Teory of Everything (Teoria întregului - 2014)

Ilustrul astrofizician britanic Stephen Hawking s-a stins din viață la 14 martie 2018, la vârsta de 76 de ani.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni