ß
  • PRO TV
  • Le-ați vedea dacă nu ar fi iluminate? Zece clădiri emblematice pentru istoria României

Le-ați vedea dacă nu ar fi iluminate? Zece clădiri emblematice pentru istoria României

Le-ați vedea dacă nu ar fi iluminate? Zece clădiri emblematice pentru istoria României

Bucureștiul și alte cinci orașe din țară vor fi gazdele evenimentului „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină”, în cadrul căruia zece clădiri emblematice pentru istoria României vor fi iluminate arhitectural. 

În perioada 29 octombrie - 13 noiembrie 2018, zece clădiri a căror istorie este strâns legată de momentul Marii Uniri și de ultimii o sută de ani vor fi în centrul atenției Ele vor fi iluminate arhitectural pentru a atrage atenția asupra faptului că au o valoare importantă pentru trecutul României. 

Ateneul Român, Grădina Capitol, Academia Română, Palatul Regal, Palatul Cantacuzino, Cazinoul din Constanța, Muzeul Unirii din Iași, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighet, Catedrala Încoronării din Alba Iulia și Casa lui Ștefan Cicio Pop din Arad sunt clădirile a căror fațadă va fi iluminată în timpul unui spectacolului vizual și auditiv de 15 minute. Proiectul Mă vezi? 1918 într-o altă lumină, cofinanțat de Ministerul Culturii și Integrării, se derulează în Capitală și în Iași, Constanța, Sighet, Arad și Alba Iulia.

Ateneul Român

Pe lângă punerea în valoare a celor zece clădiri reprezentative, inițiatorii acestui eveniment, membrii Asociației Culturale pentru Educație prin Artă, susținuți de light-designerii de la Apart Production și Five’s International, își doresc să le ofere locuitorilor din cele 6 orașe informații, unele dintre acestea necunoscute, cu privire la monumentele selectate și rolul pe care l-au avut în dezvoltarea societății românești de la începutul secolului XX.

„Prin spectacolul de lumini special conceput pentru fiecare monument și cu ajutorul vocii actorului Șerban Pavlu, respunem povești pierdute, iar prin această îmbinare de elemente de arhitectură, iluminat, tehnologie și act artistic încercăm să generăm un moment în care edificiul se adresează privitorilor prin sintagma Mă vezi? 1918 într-o altă lumină. Ideea proiectului îi aparține light designer-ului Alin Popa, cel care a și conceput acest spectacol și care a realizat că orice spațiu ajunge să intre în cotidian, obișnuință și uitare. Scopul acestei manifestări culturale este să repoziționeze toate aceste edificii, unele aflate în stare de degradare, în mentalul colectiv și să tragă un semnal de alarmă asupra stării în care acestea se află”, a declarat Eugen Lumezianu, președintele Asociației pentru Educația prin Artă. 

Grădina Capitol București. FOTO: e-zeppelin.ro

În toate cele șase orașe, spectacolul de lumini va demara la ora 19.30 și va cuprinde câte cinci sesiuni a câte 15 minute. „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină” se desfășoară în București, Constanța, Iași, Sighet, Arad și Alba Iulia după cum urmează:

29 octombrie - Ateneul Român, București

30 octombrie - Grădina Capitol, București  

31 octombrie - Academia Română, București 

1 noiembrie - Palatul Regal, București 

2 noiembrie - Palatul Cantacuzino - Muzeul George Enescu, București 

6 noiembrie - Cazinoul din Constanța 

8 noiembrie - Muzeul Unirii, Iași 

10 noiembrie - Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, Sighet 

12 noiembrie - Casa lui Ștefan Cicio Pop, Arad

13 noiembrie - Catedrala Încoronării, Alba Iulia.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni