ß
Lemonade este cel mai recent film al Ioanei Uricaru și ajunge în cinematografele de la noi în 26 octombrie 2018. Regizoarea explică într-un interviu acordat PROTV.RO de ce filmul ei trebuie văzut de românii de pe întreg mapamondul.
Lemonade este o poveste despre sacrificiu, perseverență și prejudecăți pe drumul anevoios al împlinirii visului american. Un film emoționant care ne-o prezintă pe Maria, o asistentă medicală plecată din România care se vede nevoită să-și confrunte propria proiecţie despre visul american cu realitatea din teren. Maria suntem noi toți cei care, la un moment dat, am riscat totul pentru a obține o recompense mai mare.
Lemonade a luat marele premiu la International Women’s Film Festival of Salé, Maroc, unde a fost prezentat în secțiunea competiției oficiale, alături de alte 11 filme. Totodată, Ioana Uricaru a primit premiul pentru regie la Festivalul de Film de la Sarajevo, în august 2018. În România, Lemonade va putea fi văzut în cinematografe începând cu 26 octombrie 2018, dar noi vă trimitem mai repede, la premiera filmului.
Trebuie doar să completați un formular și să răspundeți la o întrebare. Termen limită: 18 octombrie 2018, ora 23.59. Detalii AICI.
De ce un film despre visul american? Mai visează românii la America?
„Mulți oameni din întreaga lume visează la America - sau cel puțin la viziunea lor despre America. Este un miraj care continuă să fascineze. Cât despre români, nu știu dacă visează neapărat să emigreze acolo, dar cu siguranță America este foarte prezentă în discursul public și privat din România. „Ce crezi tu, că-n America s-ar întâmpla așa ceva?” și „Mai avem noi până să facem/fim ca americanii” sunt propoziții pe care le auzim destul de des.”
Spre cine arată cu degetul acest film? Spre românii care își părăsesc țara sau spre americanii care au reacții ostile la adresa străinilor?
„Filmul nu arată cu degetul. Spune o poveste care e, în aceeași măsură, despre o româncă ce-și dorește niște lucruri pentru ea și pentru copilul ei și despre felul în care sistemul american îi pune la încercare pe cei care vor să se integreze acolo.”
Oricare are fi răspunsul la a două întrebare, românul tot pică prost. Există e demnitate a imigrantului?
„Nu cred că românul pică prost. Românca, în speță, își descoperă niște resurse și nu se lasă descurajată de obstacole. Despre imigrant așa în general mi-ar fi greu să vorbesc. Orice om are demnitatea lui, care amenință să fie compromisă și pe care trebuie să și-o salveze, fie că pleacă în altă țară ori că trăiește toată viața în satul în care s-a născut.”
De ce filmul a fost filmat în totalitate în afară României?
„Pentru că se petrece în totalitate în afară României.”
Pentru ce ideal ați sacrifica totul în viață? Adică, ce v-ar putea determina să începeți o nouă viață, în alt colț de lume, în secolul acesta?
„Mi-e greu să-mi imaginez cum ar fi să sacrifici totul în viață. Să sacrifici ce? Bunuri materiale? Relații personale? Viața membrilor familiei? La cea de-a doua, răspunsurile pot fi multiple. Aș lua-o de la capăt în altă parte poate dacă n-aș avea încotro, sau dacă aș avea o curiozitate și o dorință foarte mare de a încerca ceva cu totul diferit.”
Tema discriminării unui „second hand citizen” e actuală sau e, mai degrabă, o poveste a anilor ‘90, începutul anilor 2000? Cum arată America anului 2018?
„Personajul din Lemonade nu e un second hand citizen, ea nu este defel citizen. În Europa, datorită liberei circulații și pieței de muncă comune, e oarecum mai ușor să trăiești în altă țară - deși românii din Marea Britanie, de exemplu, ar putea să vă spună altceva. Statele Unite au în continuare un sistem de imigrație extrem de strict și este extraordinar de dificil să obții un permis de muncă în mod legal.”
Ceva reacții de peste Ocean, vis-a-vis de acest film?
„Lemonade a făcut săli pline la festivalurile Tribeca, Provincetown, Mill Valley și Vermont International, unde a fost prezentat până acum. Spectatorii au fost extrem de empatici și au stat mult după sfîrșitul proiecției să pună întrebări și să-și ofere opiniile, unanim pozitive (cel puțin cele rostite cu voce tare). În noiembrie mai participăm la două festivaluri importante, Saint Louis și American Film Institute. Cel mai des revin întrebări legate de ambiguitatea finalului.”
Cum ați vrea să-l primească românii?
„Aș vrea să meargă cât mai mulți să-l vadă în sala de cinema. Sper ca această poveste despre un fenomen definitoriu al secolului XXI - migrația, transplantarea, dezrădăcinarea - să conecteze publicul românesc la teme universale.”
Vezi trailerul mai jos!
Gallery