ß
  • PRO TV
  • Cine este Banksy, artistul neconvențional care scoate în evidență toate defectele lumii contemporane

Cine este Banksy, artistul neconvențional care scoate în evidență toate defectele lumii contemporane

Cine este Banksy, artistul neconvențional care scoate în evidență toate defectele lumii contemporane

Cel mai nonconformist artist contemporan este britanic, are cel mult 45 de ani, poartă o mască pe față și se ține de farse memorabile. 

Nimeni nu știe cine este cu adevărat Banksy, dar lumea artistică e împărțită când vine vorba de a-i recunoaște meritele în ceea ce privește dezvoltarea artei. Banksy este un pseudonim ales de un artist graffiti, pictor, regizor și activist politic din Bristol, Marea Britanie. Sub acest nume, britanicul a creat noi forme de exprimare artistică și a condamnat neobosit războaiele, societățile capitaliste și regulile prin satiră. A considerat întotdeauna că operele artistice nu au ce căuta în casele de licitații, iar ultimul său argument în acest sens a făcut înconjurul lumii.

Pe 5 octombrie 2018, casa de licitații Sotheby's din Londra a scos la vânzare un tablou, replică a unei picturi graffiti realizate de Banksy. Fetița cu balon s-a vândut pentru incredibila sumă de 1,18 milioane de euro. Exact în momentul adjudecării, tabloul s-a autodistrus, hârtia pe care era imprimată imaginea fetiței fiind tocată. 

  

Banksy însuși a explicat ce s-a întâmplat cu tabloul care reproducea o lucrare de-ale sale, printr-o postare publicată pe contul de Instagram. Din cele relatate chiar de artist, el a aplicat un tocător de hârtii pe spatele tabloului, în urmă cu doi ani. Momentul distrugerii picturii a fost Iată explicația!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

. "The urge to destroy is also a creative urge" - Picasso

A post shared by Banksy (@banksy) on

Povestea Fetiței cu balon

Fetița cu balon este la origine un desen graffiti realizat de artistul britanic în 2002, pe zidul unui magazin din estul Londrei. De atunci, desenul a fost replicat de diverși artiști și companii, cu scopul de a-l folosi în campanii publicitare. În 2015, o companie care deținea magazinul a îndepărtat peretele cu desenul respectiv și l-a vândut cu suma de 570.000 de euro.

De-a lungul vremii, o serie de lucrări care au copiat desenul original au fost vândute la licitații pe sume importante, însă nimeni nu avea să intuiască interesul extrem de mare pentru această pictură-replică, ajunsă în custodia casei de licitații Sotheby's în anul 2006. 

 

Identitatea lui, dezvăluită în 2008?

În anul 2008, The Mail on Sunday titra că l-a identificat pe bărbatul misterios care se ascunde sub pseudonimul Banksy, prezentând și o imagine cu acesta. Conform jurnaliștilor britanici, artistul controversat este cunoscut în cartierul lui sub numele de Robin Gunningham. În 2016, Daily Mail a revenit cu un articol în care susținea că a obținut confirmarea din partea unor cercetători de la Universitatea Regina Maria din Londra, care au folosit o metodă uzuală în identificarea infractorilor pentru a confirma că Banksy și Gunningham sunt aceeași persoană. 

Însă, artistul și cei care îl reprezintă în relația cu presa au negat că Banksy are vreo legătură cu acest nume.

 

Creații controversate

Banksy nu a fost niciodată de acord cu transformarea artei în produs de consum și a penalizat mereu încercările caselor de licitații de reproducere a lucrărilor sale. Această poziționare a sa de partea artei i-a adus notorietate pe plan mondial, însă a sporit nevoia celebrităților de a deține lucrări semnate de artistul britanic, așa neconvenționale și controversate cum sunt ele.

De exemplu, Christina Aguilera a cumpărat un tablou original semnat de Banksy în care Regina Victoria a Marii Britanii era portretizată drept lesbiană. Cântăreața a plătit 25.000 de lire pentru a avea lucrarea, însă nu a fost cea mai scumpă achiziție. În februarie 2007, Sotheby's a vândut cu 102.000 de lire sterline lucrarea originală a lui Banksy – Bombing Middle England, stabilind la vremea respectivă un record de preț pentru o operă a artistului cu mască.

FOTO: banksy.co.uk

Peretele vândut cu tot cu casă

În 1998, Banksy i-a rugat pe proprietarii unei case mobile din Norfolk să-l lase să picteze cu graffiti un perete exterior. Oamenii au fost de acord, așa că i-au oferit libertate totală de expresie pe o „pânză” de 9 metri. Banksy și-a numit lucrarea Fragile Silence și, în loc de mulțumire, acesta le-a oferit proprietarilor două bilete de acces la un festival de muzică. Zece ani mai târziu, proprietarii au decis să vândă casa după ce au primit o ofertă de 500.000 de lire sterline din partea unei galerii de artă. 

Red Propeller a listat pe site proprietatea cu titlul: „Perete de vânzare cu o casă atașată”.   

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni