ß
În această duminică, de la ora 18:00, la România, te iubesc!, Cosmin Savu, corespondent special Știrile PRO TV, a pregătit un reportaj despre agricultura făcută la cel mai înalt nivel cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație.
El a călătorit în Israel și a descoperit cum această țară reușește să producă mâncare pentru a-și hrăni populația, dar și pentru a exporta, cu toate că are o climă aridă. În mijlocul deșertului este un spectacol tehnologic, care folosește resursele la capacitate maximă reutilizând apa și colectând energie solară.
Israelul a devenit unul dintre cele mai dezvoltate state agrare din lume. Chiar dacă două treimi din suprafața Israelului este deșert, importurile de hrană sunt foarte mici. Cei peste 8 milioane și jumătate de locuitori mănâncă 95% din producția proprie. Pentru a ajunge la un randament maxim și a reuși să scoată cele mai bune produse, agricultura din Israel se bazează pe tehnologie evoluată în zeci de ani de experiență și inovație de ultimă oră. După Silicon Valley, Israelul este a două zonă de dezvoltare a start-up-urilor și firmelor care utilizează tehnologii revoluționare din lume.
"Mâncăm avocado sau roșii cherry din Israel, importăm sisteme de irigații din Israel și consultanți pentru orice. Este senzațional ceea ce s-a întâmplat în această țară. Oamenii aceștia și-au dat seama că cea mai importantă resursă a lor este mintea, drept pentru care și-au folosit-o la maximum. Este un exemplu despre cum un popor, în condiții vitrege cu vecini ostili, climă aspră și lipsa acută de apă, reușește să-și hrănească întreaga populație și să mai și exporte. Din păcate, noi, deși suntem binecuvântați cu resurse naturale bogate, cu o climă temperată și potrivită pentru multe tipuri de culturi, nu suntem în stare să aducem plus valoare agriculturii românești și ne raportăm cu nostalgie la niște vremuri de mult apuse!", a declarat Cosmin Savu.
Telespectatorii vor pătrunde, duminică, într-un univers în care orice e posibill datorită tehnologiei, indiferent de limitările naturale. Ce tehnologii se folosesc în Israel pentru a controla și întreține recoltele, cum reușesc să producă apă pentru agricultură, dar și cum au reușit să aibă cele mari producții de lapte din lume intr-o țară care are o suprafață de 10 ori mai mică ca România, rămâne de văzut numai la PRO TV.
Tu când ai spus ultima dată România, te iubesc?
Toate reportajele pot fi urmărite pe www.romaniateiubesc.stirileprotv.ro.
Gallery