ß
  • PRO TV
  • Cum sărbătorim Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic, cel mai mare eveniment dedicat celebrării spațiului

Cum sărbătorim Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic, cel mai mare eveniment dedicat celebrării spațiului

Cum sărbătorim Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic, cel mai mare eveniment dedicat celebrării spațiului

Cel mai mare eveniment dedicat explorării spațiului cosmic și descoperirilor sale e marcat și anul acesta în România. În perioada 4-10 octombrie 2018, elevii din toată țara au acces la activități specifice evenimentului.

Începând cu anul 1999, omenirea celebrează spațiul cosmic și descoperirile sale în cadrul unor manifestări grandioase care au loc în toate colțurile planetei. Spațiului cosmic i s-a dedicat săptămâna 4-10 octombrie a fiecărui an datorită importanței deosebite a acestor date pentru explorarea științifică: în 4 octombrie 1957 a avut loc lansarea primului satelit realizat de om (Sputnik 1), marcând debutul unei curse acerbe pentru cucerirea „lumilor nevăzute”.

Tototadă, la 10 octombrie 1967 a avut loc semnarea tratatului privind principiile care guvernează activităților statelor în domeniul explorării și utilizării pașnice a spațiului cosmic. 

FOTO: Facebook Agenția Spațială Română

În calitate de coordonator național al evenimentelor care au loc în această săptămână, Agenția Spațială Română (ROSA) a încurajat instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și actorii privați să organizeze evenimente publice care să respecte tema de anul acesta – „Spațiul unește lumea”. Iată ce evenimente au loc în România în Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic!

Adjud, județul Vrancea 

Colegiul Național „Emil Botta”

Elevii vor realiza o prezentare de proiecte cu tema „Poluare cu lumină artificială”, care are loc pe 5 octombrie, ora 8.00. Manifestările dedicate spațiului cosmic continuă cu o expoziție de desene cu tema „Cosmosul și misterele lui” și o sesiune de comunicări științifice - Spațiul unește lumea. 

Elevii își vor instala pe telefoanele mobile aplicația Sky View, pentru a putea localiza stelele din constelația Orion.

FOTO: Facebook Agenția Spațială Română


Oradea, județul Bihor

Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”

Elevii liceului orădean vor simula o posibilă misiune a astronauților, cu ajutorul programării, al jocurilor și al roboticii. Participanții vor fi grupați în echipe, iar fiecare va primi o anume misiune pentru a o duce la îndeplinire. Una din misiuni sună așa: Ați aterizat pe Marte. Folosind plăcile Arduino conectate la laptop, echipa va programa un robot să măsoare temperature și umiditatea de pe planetă. Well, succes cu asta!  

Altă echipă, alt scenariu: Folosind placa Arduino, inginerii vor proiecta un vehicul te tip rover, capabil să evite obstacolele de pe traseu.

București

Liceul Dante Alighieri

Elevii vor inaugura joi o expoziție de desene, care are ca temă „Spațiul unește lumea”. În aceeași zi, copiii vor avea o întâlnire cu membrii ai programelor spațiale ale Agenției Spațiale Europene, iar pe 8 octombrie vor participa la sesiuni de observări astronomice. Pe 9 octombrie, copiii vor putea urmări un film despre misiunile NASA de explorare a spațiului cosmic.

FOTO: Elevii din Timișoara au putut adresa întrebări astronauților ESA în anul 2017


Deva, județul Hunedoara

Colegiul Naţional „Decebal” 

Aici sunt programate mai multe prezentări de filme despre zborurile cosmice şi despre proiecte viitoare pentru cucerirea spațiului. Elevii vor avea acces la pelicule SF despre călătoria spre Marte, dar și la dezbateri despre cunoaşterea Universului şi cucerirea spaţiului cosmic. Totodată elevii vor fi încurajați să realizeze machete și desene cu tema dată, dar şi prăjiturele sub forma unor obiecte spaţiale.

Şcoala Gimnazială „Andrei Mureşanu” 

Și elevii de gimnaziu vor fi implicaţi în activităţi desfăşurate cu prilejul Săptămânii Spaţiului Cosmic. Ei vor lua parte la o activitate denumită „Viaţa pe Marte”, ce va cuprinde un filmuleţ despre „Planeta Roşie”, dezbateri și realizarea unor machete.

Toate evenimentele care au loc în România în săptămâna 4-10 octombrie 2018 pot fi consultate pe site-ul oficial al evenimentului - worldspaceweek.org.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni