ß
Simion Avram, pe numele său de scenă Siminică, va fi condus pe ultimul drum luni, 1 octombrie 2018. Cel mai iubit artist de circ din România, care s-a stins din viață pe 27 septembrie, va fi înmormântat la Bellu.
Acrobat și bufon, cunoscut sub titulatura „clovnul Siminică”, artistul Circului de stat din București s-a stins din viață la 81 de ani, la Spitalul Floreasca. Simion Avram, artistul de circ cu o poveste de viață rar întâlnită, va fi înmormântat azi la Cimitirul Bellu, pe Aleea Artiștilor, la ora 13.00. În ultimii ani s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate, care l-au ținut la pat, însă în tinerețe era numai la înălțime.
Simion Avram „Siminică” a crescut în cușca unor lei de circ, episod despre care a a vorbit deschis într-un interviu acordat revistei Taifasuri.
„Mama avea deja doi copii şi urma al treilea, adică eu. Când căuta o gazdă, oamenii o întrebau dacă are copii şi, când aflau că are, n-o mai primeau, gândindu-se că aceştia fac stricăciuni prin curţi. Patronului circului la care lucra mama, Bercuini, i s-a făcut milă de ea şi, când a murit un leu, a îmbrăcat cuşca în carton şi i-a dat-o ei. Apoi au apucat-o durerile facerii şi au dus-o la Spitalul de Copii, unde m-am născut eu. Apoi m-a crescut în cuşca leului”, mărturisea marele circar anul trecut.
Siminică în 1996, la o conferință găzduită de Circul de Stat București
Deși a fost un mare acrobat și entertainer, Siminică nu a vorbit și nu a mers pe propriile picioare decât începând cu vârsta de patru ani. „Până la patru ani, eu nu am mers în picioare şi nici nu am vorbit. (…) Într-o zi, m-am sculat în picioare, am luat-o la fugă şi am dat cu capul în gard. Apoi m-am ridicat şi am început să vorbesc şi să merg”, mărturisea artistul.
Siminică a cochetat cu circul din momentul în care a început să facă primii pași, mai ales că familia lui activa în domeniu. Bunicul său era instrumentist în orchestra circului „Bercuini”, tatăl său cânta la trombon și realiza pasaje comice, iar mama lui era „amazoană”, chiar dacă în timpul liber se ocupa și cu vânzarea biletelor. A debutat în arenă la vârsta de 7 ani, într-un spectacol în care a executat atât numere de acrobație, cât și contorsionism și diverse giumbușlucuri. De mic a început să facă echipă cu sora lui, Elena, executând diverse numere de acrobație.
Pentru construirea unui dublu-trapez, necesar antrenamentelor zilnice, Siminică folosea frânghia pentru rufe a mamei și un țăruș de fier. Cu ajutorul unei recuzite improvizate, Siminică și sora lui au reușit să execute în arenă, fără lonja de siguranță, câteva numere de neuitat de dublu trapez, excentric acrobat, chiar și un număr aerian în dantură cu elemente de înaltă clasă și foarte periculoase.
Sora lui moare dramatic, în fața a 3.000 de oameni
Simion Avram a primit o lovitură cumplită în 1953, când iubita lui soră moare dramatic în timpul unei reprezentații în arenă, la Râmnicu Vâlcea. Trapezul la care își executa numărul s-a rupt, iar Elena s-a prăbușit de la 15 metri înălțime. Toată familia a fost șocată să afle că Elena s-a stins, mai ales că era însărcinată în trei luni.
Fără sora sa, Simion Avram se angajează la Circul de Stat București (actualul Circ Metropolitan) în 1954. Trei ani mai târziu demisionează, în urma unor divergențe cu șefii Circului. Ajunge să descarce scânduri din vagoanele de marfă din Gara Obor, în schimbul sumei de 20 de lei/vagon. Revine sub cupola circului și va cunoaște o ascensiune fulminantă ca și comic de circ. În 1956, în timpul unui turneu în Bulgaria, este nevoit să înlocuiască un coleg care se îmbolnăvise. Totul a fost o întâmplare, dar care i-a schimbat complet viața.
S-a pensionat în 1987 și s-a retras din activitate în 1995. De-a lungul cariereri sale, Siminică a suferit nu mai puțin de opt fracturi de mâini și picioare. Unul dintre cele mai grave accidente s-a produs în timpul unui spectacol la Turnu Măgurele, când o frânghie de la trapez s-a rupt, iar el a căzut de la 12 metri înălțime.
Gallery