Campania cutremurătoare a Știrilor PRO TV, Sindromul Italia, care pune în lumină dramele trăite de româncele ce au grijă de bătrânii italieni, se va încheia duminică, la ora 18:00, cu un reportaj dedicat la România, te iubesc!. Rareș Năstase aduce în prim-plan realitatea acestor femei, abuzurile la care sunt supuse și lupta acestora cu depresia acută.
Sunt mame care au ales să își părăsească fii, mulți dintre ei fiind copii mici, care nu înțeleg de ce cresc fără ființa care le-a dat viață. Sunt soții care și-au lăsat acasă bărbații, femei care au în România părinți bătrâni și bolnavi, rămași, la rândul lor, singuri.
Italienii le numesc “badante” și o națiune întreagă se bazează pe ele și pe sacrificiul lor. Cele mai multe femei sunt trecute de 40 de ani. Primele au ajuns în Italia pe la începutul anilor 2000, adunând câte 15, aproape 20 de ani de trăiți pe post de umbre ale bătrânilor Italiei.
E o viață de chin și stres, care le îmbolnăvește. La Spitalul Socola din Iași sunt internate peste 3.000 de femei, cu depresii puternice, după ani de zile petrecuți muncind ca “badante”, în Italia. Cifrele sunt în continuă creștere, însă interesul pentru acest fenomen galopant îl manifestă mai degrabă autoritățile italiene, care au trimis la Iași un grup de psihiatrii și antropologi pentru a studia fenomenul.
„Sunt mai multe șocuri, prin care trec aceste femei. Au intrat într-o capcană. Nu și-au dat seama de la început că își vor pierde statutul de mame și soții în momentul în care se vor înhăma la un asemenea sacrificiu. Au conștientizat când era prea târziu, iar acum nu mai pot da înapoi. Dacă se întorc la familie, știu că nu mai pot asigura finanțarea de până acum și atunci vor pierde și acest rol. Nu își pot blama nici meseria din Italia pentru că fără acest loc de muncă ar fi neputincioase în România. Rămân peste hotare și visează că, la un moment dat, se vor întoarce. Sunt renumite în toată Italia pentru că sunt dispuse la un efort susținut. Între două zboruri, își văd copiii, își îngroapă soții și părinții, își plătesc datoriile și încearcă să încropească o proprietate în țara natală. România a avut înainte și imediat după Revoluție generația copiilor cu cheia de gât. În ultimii 15 ani, țara noastră s-a ales cu generația copiilor lăsați singuri acasă. E o generație de sacrificiu, cu mame de sacrificiu.”, a declarat Rareș Năstase.
Duminica aceasta, de la ora 18:00, telespectatorii vor vedea pe larg poveștile acestor femei, dar și opiniile specialiștilor despre forma acută de depresie ce poartă numele de Sindromul Italia.
Tu când ai spus ultima dată România, te iubesc?
Toate reportajele pot fi urmărite pe www.romaniateiubesc.stirileprotv.ro.
Gallery