Rețelele sociale ne ajută să interacționăm cu oameni din medii diferite și ne înlesnesc comunicarea cu cei aflați în orice colț al globului. Despre pericolele din social media se vorbește mai puțin, deși amenințarea e cât se poate de reală. Trebuie doar să deschizi ochii.
Cine ești tu dincolo de Facebook și Instagram? De ce te chinui să pari perfect în online? Sunt doar două dintre zecile de întrebări născute dintr-o realitate dură, la care se străduiește să răspundă o campanie inteligentă lansată în mediul online de un important lanț de restaurante fast-food. SOCIAL ME spune povestea tinerilor care își construiesc o altă imagine a lor în social media și se depărtează tot mai mult de viața reală. Gândit ca un serial cu patru episoade, proiectul este un studiu de caz despre urmările catastrofale ale înstrăinării, căreia tot mai mulți tineri sub 30 de ani le cad victime din cauza folosirii în exces a rețelelor sociale.
În centrul poveștii se află o tânără care își trăiește viața în social media. Roxana, interpretată de actrița Ana Maria Guran, are aceeași misiune în fiecare zi: tot ce postează în social media trebuie să arate lumii întregi că ea are o viață perfectă. Prietenul e doar un selfie stick uman pentru ea, cea mai bună prietenă din copilărie este subiectul perfect pentru o reuniune emoționantă, iar câinele ei este magnetul perfect de like-uri. Cele patru episoade sunt disponibile pe YouTube și Facebook.
Inspirat din realitățile cotidiene, serialul ne-o prezintă pe Roxana (Social Me) într-un conflict permanet cu cei dragi ei (iubit, mama și tata), care încearcă din răsputeri să o salveze din această lume imaginară, să o readucă cu picioarele pe pământ. PROTV.RO a vorbit cu unii dintre protagoniștii acestui serial pătrunzător și vi-i prezintă așa cum sunt ei în viața reală.
Binca Simion (18 ani), studentă. Personaj: Ana (prietena Roxanei)
Există o diferență între cine ești tu cu adevărat și persoana pe care o văd alții pe Instagram? Chiar, cine ești tu cu adevărat?
„Nu există vreo diferență între cine sunt eu în viața de zi cu zi și persoana de pe rețelele de socializare pentru că nu sunt de acord să par ceva ce nu sunt. De aceea nu mă ascund în spatele filtrelor, nu stau să mă gândesc jumătate de oră la un caption. Postez lucruri care mă definesc și nu încerc să-I impresionez pe alții.”
A fi în social media înseamnă a fi sociabil? Există vreo diferență?
„Nu, în niciun caz. E adevărat, e mult mai ușor să fii sociabil pe net, dar există și un foarte mare pericol: oricine se poate ascunde în spatele unor emojiuri, unor GIF-uri, unor filtre. Ce să mai vorbim că e mult mai greu să te implici emoțional într-o conversație pe net. Eu încerc să-mi construiesc relații în viața reală și doar le susțin pe internet – că mai e vorba de un mesaj, un comentariu. Dar ce e important se întâmplă in real life.”
Cum vedeai rețelele sociale înainte de Social Me și cum le vezi acum? S-a schimbat ceva în ceea ce privește the big picture?
„Înainte de SOCIAL ME nu dădeam prea mare importanță rețelelor de socializare, cum nu le dau nici în momentul de față, dar am realizat cât de mult influențează viața dorința de a avea cât mai mulți followers, cât mai multe like-uri și cele mai interesante postări. Mi se pare că cel mai important mesaj pe care SOCIAL ME l-a transmis a fost să nu te lași condus de această goană după like-uri și poate cel mai important – să nu te pierzi.”
Andrei Anghel (22 de ani), student la Actorie – Anul 3. Personaj: Mihai (iubitul Roxanei)
Ai simțit vreodată că social media te-a acaparat mai mult decât ai fi vrut în viața de zi cu zi? Ce ai făcut pentru a te regăsi, pentru a te „recupera”?
„Nu pot spune că m-a acaparat vreodată social media. Am avut o perioadă în liceu în care stăteam cel puțin 2-3 ore pe zi pe Facebook și mi-am dat seama că e pierdere de timp, așa că am redus din timpul petrecut pe Facebook. Am preferat să petrec timp cu prietenii face to face.”
Dacă mâine ți-ai șterge contul de Facebook... care ar fi efectele? Cum te-ar afecta asta?
„Principalul efect ar fi că aș vorbi mult mai mult la telefon și prin mesaje. Comunicarea face to face nu ar crește foarte mult deoarece există telefon. Nu cred că mi-aș da întâlnire cu persoane pentru o simpla discuție, având telefonul la îndemână, decât dacă aș vrea să văd persoana respectivă, lucru pe care îl fac chiar dacă am cont de Facebook.”
Cristina Buscan, actor de film. Personaj: mama Roxanei
Cât de greu e pentru tinerii de 20 de ani de azi să accepte că nu sunt și nu vor fi perfecți?
„Această perfecțiune e o capcană destul de serioasă. Mai mult un cerc vicios. Te uiți la cineva pe Facebook, vezi că are o viață perfectă (falsă, dar perfectă) și te simți lăsat în urmă. Așa că ce faci? Îți fake-uiești și tu o viață perfectă. Și așa mai departe. Presiunea asta e foarte dăunătoare, mai ales pentru tineri.”
Credeți că oamenii mai apucă să se cunoască cu adevărat în afara rețelelor sociale? Există o legătură directă între timpul petrecut în online și calitatea relațiilor dintre oameni?
„Clar contactul din social media suplinește într-o anumită măsură interacțiunile din viața reală, dar fix aici trebuie stabilit echilibrul: viața reală vs. viața din social media. Când se creează un dezechilibru în favoarea internetului, te transformi în SOCIAL ME. Cred că soluția aici e să păstrezi un echilibru, nu zice nimeni să închizi toate conturile social media.”
Care e mesajul central pe care SOCIAL ME vrea să-l transmită, în opinia dvs?
„Mesajul este unul simplu, și anume îndemnul de a fi tu pe bune, de a-ți accepta calitățile și defectele, de a „lucra” cu datele tale personale, cele cu care ai fost înzestrat de natură, și nu de a încerca să fii ceea ce nu ești.”
Gallery