Dispariția reginei muzicii soul a provocat un val de emoție colosal la nivel mondial. Aretha Franklin a părăsit această lume, dar ne-a lăsat un șir nesfârșit de momente memorabile.
Aretha Franklin a început de jos, ca mai toate geniile muzicale ale lumii. Primul admirator al muncii sale a fost tatăl ei, care i-a mărturisit că peste ani va ajunge să cânte „pentru regi și regine”. Aretha avea 12 ani atunci și credea că părintele ei o laudă în mod gratuit. Istoria avea să demonstreze adevărul vorbelor sale, căci Aretha a încântat inimile unora dintre cei mai importanți lideri ai lumii. În impresionanta sa carieră muzicală, care depășește 60 de ani, regina muzicii soul a oferit un spectacol de neegalat. Iată șapte dintre momentele importante din cariera celei care a fost Aretha Franklin.
Trei zile la Fillmore West (1971)
Aretha Franklin a fost prima solistă R&B care a susținut un concert live la Fillmore West, o sală de spectacole rock and roll din San Francisco, California. Timp de trei zile, cât au durat concertele aici, Aretha a înregistrat al doilea său album live – Aretha Franklin Live at Fillmore West, care avea în deschidere piesa care avea să devină unul din reperele marei artiste – Remember. Evenimentul, care a avut loc în perioada 5-7 martie 1971, s-a bucurat de un succes enorm, mai ales că Aretha a susținut o reprezentație live alături de Ray Charles, un muzician în mare avânt în acea perioadă.
Album live înregistrat în biserică (1972)
În 1972, când era deja în lumina reflectoarelor cu două albume R&B și soul, Aretha Franklin se întoarce la muzica gospel, pe care a experimentat-o în copilărie. Aretha a oferit un spectacol unic în două seri memorabile la New Temple Baptist Missionary Church din Los Angeles, eveniment în urma căruia a rezultat al treilea său album live, Amazing Grace. Lansat la 1 iunie 1972, de Atlantic Records, albumul s-a vândut în peste două milioane de exemplare doar în SUA și i-a adus două discuri de platină. Chiar și azi, Amazing Grace rămâne cel mai bine vândut album al artistei și cel mai bine vândut album live de muzică gospel din toate timpurile. Un an mai târziu, Aretha a fost distinsă cu premiul Grammy pentru acest album.
Gura de oxigen „Blues Brothers” (1980)
La sfârșitul anilor ‘70, cariera Arethei Franklin se afla în impas. În 1979 moare tatăl ei și renunță la colaborarea cu Atlantic Records. Încearcă alte genuri muzicale, care nu s-au bucurat de succesul operelor de până atunci. Însă, artista cunoaște un reviriment odată cu distribuirea în filmul „Blues Brothers”, o comedie regizată de John Landis. Aretha interpretează în film piesa „Think”, de pe albumul „Aretha Now”, din 1968, și benficiază de o audiență internațională.
Filmul i-a avut în distribuție pe John Belushi, Aretha Franklin, James Brown, Cab Calloway, Ray Charles și John Lee Hooker și a fost un succes de box office (încasări de peste 115 milioane de dolari la sfârșitul anului 1983).
Rezervă de lux pentru Luciano Pavarotti (1998)
La festivitatea de decernare a premiilor Grammy din 1998 a fost un alt moment în care Aretha Franklin a strălucit. Artista l-a înlocuit pe tenorul Luciano Pavarotti, care a fost nevoit să-și anuleze participarea, în ultimul moment, din cauza unor probleme de sănătate. Aretha Franklin a interpretat „Nessum Dorma” – aria din ultimul act al operei Turandot a lui Giacomo Puccini – și a făcut-o exemplar.
Instalarea lui Obama la Casa Albă (2009)
Aretha Franklin cântase deja la instalarea în funcție a președinților Jimmy Carter (ianuarie 1977) și Bill Clinton (ianuarie 1993). A acceptat să susțină o reprezentație la preluarea mandatului primului președinte american de culoare, interpretând „Country, Tis of Thee” - un cântec patriotic scris de Samuel Francis Smith, pe linia melodică actuală a imnului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Barack Obama, în lacrimi (2015)
În cadrul ceremoniei de recompensare a meritelor artiștior americani Kennedy Center Honors, care are loc anual, Aretha Franklin a fost invitată să cânte în cinstea solistei și compozitoarei Carole King. „(You make me feel like) a natural woman”, piesă lansată în 1967, a fost aleasă de Aretha Franklin pentru evenimentul dedicat lui Carole King. Alegerea nu a fost întâmplătoare, deoarece versurile acestei melodii au fost scrise de Carole, în colaborare cu Gerry Goffin.
Prestația reginei muzicii soul l-a impresionat până la lacrimi pe Barack Obama, invitat de vază la acest eveniment, alături de soția lui, Michelle. Joi, la aflarea veștii morții artistei, fostul președinte american a deplâns dispariția celei care a știut să pună suflet în fiecare notă muzicală. „Am putea simți toată istoria noastră, în toate nuanțele ei – puterea noastră și durerea noastră, întunericul și lumina, încercarea noastră de izbăvire și respectul nostru greu câștigat. Odihnește-te în pace, Regină a muzicii Soul”, a scris Obama pe Twitter.
Aretha helped define the American experience. In her voice, we could feel our history, all of it and in every shade—our power and our pain, our darkness and our light, our quest for redemption and our hard-won respect. May the Queen of Soul rest in eternal peace. pic.twitter.com/bfASqKlLc5
— Barack Obama (@BarackObama) August 16, 2018
Imnul național de Ziua Recunoștinței (2016)
Una dintre ultimele apariții publice ale Arethei Franklin a fost la 23 noiembrie 2016, pe stadionul din Detroit, arenă care a găzduit partida dintre echipa locală Lions și Minnesota Vikings. Aretha a interpretat imnul național înainte de debutul meciului de fotbal american, un eveniment care va rămâne în istorie. Artista a oferit un spectacol care a durat 4 minute și 35 de secunde, interpretând imnul SUA într-o manieră proprie. De regulă, intonarea imnului de stat al SUA nu durează mai mult de două minute.
Aretha Franklin s-a stins din viață joi, 16 august 2018, la reședința sa din Detroit. Avea 76 de ani și suferea de câțiva ani de cancer pancreatic. Conform medicului oficial al artistei, aceasta a fost cauza morții reginei muzicii soul.