Una matematiciană, una cristalografă, una activitstă... Într-o oarecare măsură aceste femei au schimbat lumea și sunt cele care au avut cel mai mare impact în evoluția omenirii
Lumea evoluează și cu siguranță dintr-un deceniu în altul se văd schimbări mărețe din toate punctele de vedere. Este adevărat că bărbații au avut un rol major în dezvoltarea omenirii deoarece au fost cei care au condus lumea spre deosebire de sexul feminin care nu cu mult timp în urmă și-au obținut pe deplin drepturile. Însă nu este de neglijat faptul că în ultimele secole femeile s-au remarcat prin numeroase acțiuni care au ajutat ca omenirea să avanseze.
Uite care sunt cele mai importante femei din istoria omenirii:
Marie Curie 1867-1934
Marie Sklodowska Curie nu a schimbat lumea doar odată, ci de două ori chiar!
Această femeie a fondat o nouă știință numită radioactivitate, numele fiind inventat chiar de ea iar descoperirile sale au produs cure eficace pentru vindecarea cancerului.
"Curie se mândrește cu o serie extraordinară de realizări" spune Patricia Fara, președintele Societății Britanice de Istorie a Științei care a nominalizat femeia de origine franceză născută în Franța.
"Ea a fost prima femeie care a câștigat Premiul Nobel, primul profesor la Universitatea din Paris și prima persoană și aici voi sublinia "persoană" și nu "femeie" care a câștigat cel de-al noilea Premiu Nobel".
Rosa Parks 1913-2005
În ziua de 1 decembrie 1955, Rosa Louise Parks, o croitoreasă în vârstă de 42 de ani, care a lucrat la un magazin din Montgomery, Alabama, s-a urcat în autobuzul care o ducea acasă zilnic după ce-și termina treaba la locul de muncă.
În acea zi, fără îndoială, Rosa a făcut un gest mai puțin obișnuit. Femeia de origine afro-americană, în vârstă de 42 de ani s-a opus formelor de abuz ce se întâmplau în anumite zone în Statele Unite ale Americii și a refuzat să-i cedeze locul în autobuz unei persoane de culoare albă, protestând împotriva diferențelor care se făceau între oameni.
Protestul său a fost susținut de mulți alți oameni de culoare și a declanșat mișcarea drepturilor civile care, în ani 1960, a reușit să obțină numeroase drepturi pentru ei.
La patru ani după moartea să, Barack Obama a devenit primul președinte de culoare al Statelor Unite.
Ada Lovelace 1815-1852
Născută la începutul secolului XlX-lea, Ada Lovelace fost fascinată de știință și matematică ramuri care au ajutat-o să se dezvolte extraordinar într-o epoca unde femeilor le era destul de dificil să se remarce.
Lovelance a fost o femeie deosebit de interesantă, care s-a remarcat într-o industrie dominată de bărbați, fiind astfel primul programator din lume, având o percepție unică și vizionară a computerelor pe care le folosim astăzi.
Rosalind Franklin 1920-1958
A fost un biofizician de origine brtitanica, un cristalograf care a revoluționat începutul secoluui XXl prin faptul că adus contribuții importante în înțelegerea structurilor fine moleculare ale ADN-ului.
A murit destul de devreme, la vârsta de 37 de ani însă constributia ei privind ceea ce numim astăzi ADN a fost remarcabilă, lucru care i-a ajutat pe colaboratorii ei să înțeleagă modul în care informația genetică este trecută de la părinți la copii.
Gallery