Ne place să credem că suntem mereu conștienți de ceea ce se petrece în capul nostru, dar adevărul e că nu se întâmplă tot timpul așa. Ăsta e motivul pentru care mesajele subliminale te fac curios, te intrigă și, uneori, ajung chiar să te sperie. Pentru că sunt dovada cea mai clară că, timp de o secundă, ceva s-a furișat în mintea ta și tu nu ai avut habar.
Mai jos găsești o listă (deloc exhaustivă) cu unele dintre cele mai cunoscute mesaje subliminale din filme foarte, foarte cunoscute. Aruncă un ochi și la final spune-ne în secțiunea de comentarii dacă le-ai observat până acum.
Fight Club
,,Fight Club” are, probabil, cel mai ironic mesaj subliminal pe care îl vei găsi într-un film de gen. La un moment dat, Tyler Durden (alter ego-ul personajului principal) spune că în tinerețe obișnuia să lucreze într-un cinematograf și că se distra inserând în pelicule scurte cadre, de câteva secunde, în care apărea de obicei, o secvență porno. Relatarea lui Durden se întâmplă la începutul filmului. Succesiv, la finalul filmului propriu-zis, chiar în ultima secvență, pe micul ecran apare un scurt cadru care a fost interpretat de-a lungul timpului în foarte multe feluri, mergând de la faptul că Tyler Durden e încă prezent ca personalitate în capul personajului principal și până la a considera că regizorii au vrut pur și simplu să trolleze publicul.
Vă lăsăm pe voi să descoperiți despre ce cadru e vorba în filmulețul de mai jos:
Matrix
Matrix e plin de alegorii religioase și tot felul de mesaje subliminale. De exemplu, numerele de înmatriculare ale automobilelor care apar în film. Numărul mașinii agentului Smith e IS 541, o referire clară la Isaiah 54:16, un verset biblic care duce cu gândul la Neo. De asemenea, și automobilul lui Trinity are un număr de înmatriculare care nu e nici pe departe întâmplător: DA203. E vorba tot de un verset, în care se spune: ,,Și Regele le-a spus: Am visat un vis și spiritul meu dorea cu ardoare să își aducă aminte acel vis”. Ironia e că regizorii sunt atei și că versetele biblice pot fi interpretate, ca și în cazul secvenței din ,,Fight Club", și ca o simplă tentativă de trolling la adresa publicului.
The Shining
Dacă ești fan Stanley Kubrick știi deja că regizorul nu face greșeli. Niciodată. Never. EVER. E suficient să ne gândim la pelicule precum ,,Doctor Strangelove”, care e un exemplu superb al atenției la detalii pe care o avea Stanley. Ok, deci ideea e că Stanley NU făcea greșeli, iar faptul că în ,,The Shining” hotelul Overlook are ferestre, uși și holuri care ar trebui să nu poată exista a fost considerat tot timpul ciudat. Cum să fi greșit Stanley tocmai ceva atât, dar atât de evident precum planul hotelului Overlook? Ideea e tocmai asta: că NU a greșit. Criticii au susținut de-a lungul timpului același lucru: că e, de fapt, vorba despre mesaje subliminale prin care Kubrick a vrut să îi facă pe spectatori să experimenteze căderea în psihopatie a lui Jack Torrance, personajul principal.
Memento
Nu poți să faci rezumatul acestui film fără să dai spoilere, așa că - dacă încă nu ai văzut filmul ăsta - ar trebui să te oprești din citit aici.
Iar dacă ai văzut filmul, atunci știi deja că Leonard și-a ucis, de fapt soția, cu o supradoză de insulină. Ăsta e marele plot twist al filmului, iar Nolan folosește de-a lungul poveștii foarte multe indicii subliminale pentru a sugera plot twist-ul final. De exemplu, la un moment dat imaginea lui Sammy e înlocuită cu cea a lui Leonard. Totul durează doar o fracțiune de secundă și poți vedea cadrul în cauză mai jos:
Psycho
Pentru un film din 1959, ,,Psycho” face o treabă destul de bună în ceea ce privește folosirea mesajelor subliminale pentru a da indicii despre lumea interioară a personajului principal, Norman Bates. Nu e niciun secret pentru fani că Bates a fost inspirat de Ed Gein, un ucigaș în serie din viața reală și că, la în secvențele finale ale filmului, când Norman e reținut de autorități, timp de o fracțiune de secundă peste fața lui e suprapusă o imagine pe care o vei descoperi doar dacă te uiți cu multă, multă atenție. Nu îți dăm secvența de-a gata pentru că ,,Psycho" e considerat o capodoperă a genului și chiar ar trebui să îl vezi pe tot. :)