• PRO TV
  • Confuziile care au bulversat planeta. Episodul 1 - De ce Priștina nu e Podgorica

Confuziile care au bulversat planeta. Episodul 1 - De ce Priștina nu e Podgorica

Confuziile care au bulversat planeta. Episodul 1 - De ce Priștina nu e Podgorica

Priștina nu e Podgorica, cum București nu e Budapesta, chiar dacă din anumite puncte de vedere capitala Ungariei e mai atractivă decât capitala României. De-a lungul timpului, confuzii ca acestea au dăunat imaginii multor comunități și au dus la răcirea relațiilor dintre state.

De la Priștina (Kosovo) până la Podgorica (Muntenegru) sunt 300 de kilometri, însă nu distanța rutieră este cea care le desparte categoric. În primul rând cele două orașe se află în țări diferite, care au în comun doar că fac parte din fosta Iugoslavie și că au fost asuprite de turci. În rest, poporul muntenegrean și cel kosovar au multe lucruri care le despart, de la religie și limbile vorbite până la obiceiuri și deschiderea față de valorile europene.

Albanezii sunt majoritari în Priștina, urmați pe locul doi de sârbi și muntenegreni. În Podgorica, muntenegrenii și sârbii formează populația majoritară.

Iată câteva lucruri despre aceste capitale, pe care ar trebui să le știe toți cei care călătoresc prin aceste părți.

Priștina este capitala statului Kosovo, cel mai mare oraș din această regiune care și-a declarat autonomia față de Serbia la 17 februarie 2008. Datorită prieteniei vechi cu statul sârb și din cauza propriului conflict legat de autonomia Ținutului Secuiesc, România nu a recunoscut independența acestui stat.

Orașul, care în prezent are circa 200.000 de locuitori, a fost capitala statului sârb înainte de înfrângerea armatelor creștine din Balcani, suferită în fața Imperiului Otoman în 1389. Lupta s-a dus pe actualul amplasament al Kosovo, la vest de Priștina.

Unul dintre obiectivele turistice de remarcat în Priștina este Mânăstirea Gracanice, construită în perioada 1313-1321 în timpul regelui sârb Stefan Uros II Milutin. În 2006 a fost inclusă pe lista UNESCO.

Biblioteca Națională a statului Kosovo se află în Priștina și e o clădire care îți ia ochii. Opera arhitectului croat Andrija Mutnjakovic, biblioteca adăpostește moștenirea culturală a proaspătului stat kosovar, dar găzduiește și evenimente culturale.

Viața nu e scumpă deloc în Priștina, un litru de lapte costă 79 de eurocenți (3,6 lei), o pâine e 29 de eurocenți (1,3 lei), iar un bilet la film costă 3 euro (13,8 lei). Dacă vrei să locuiești în chirie aici, trebuie să plătești între 150 și 245 de euro pe lună pentru o garsonieră și până la 445 de euro pe lună pentru un apartament cu trei camere în centrul orașului.

Fostul președinte american Bill Clinton are aici o statuie și un bulevard care îi poartă numele. Totul s-a întâmplat în noiembrie 2009, în cadrul unei ceremonii la care șeful statului american a fost invitat. Statuia și bulevardul au fost un gest de recunoaștere al albanezilor din Kosovo față de suportul lui Clinton în timpul conflictului armat dintre albanezii din Kosovo și forțele armate ale Republicii Iugoslavia (februarie 1998 – iunie 1999). 

În Priștina există și o stradă care poartă numele fostului președinte american George W. Bush.

Priștina este locul de naștere al unor personalități care s-au remarcat în mai multe domenii. Arta Dobroshi (37 de ani) este prima actriță din Kosovo care a ajuns pe covorul roșu al Festivalului de Film de la Cannes, al Festivalului Internațional de Film de la Berlin și al Festivalului Sundance; Marigona Dragusha (27 de ani) este un model care a câștigat concursul Miss Universe Kosovo în 2009 și s-a clasat pe locul trei la competiția mondială Miss Universe 2009. 

 

Mondayzzzzz

A post shared by RITA ORA (@ritaora) on


Adelina Ismajli (38 de ani) este cea mai influentă cântăreață din Kosovo din anii 90; Tony Dolovani (44 de ani), un dansator profesionist stabilit la New York, este cunoscut mai ales pentru implicarea sa în show-ul Dancing with the stars. Dolovani a jucat în filmul Shall we dance? cu Richard Gere și Jennifer Lopez, pe care a învățat-o să danseze; Rita Ora (27 de ani) este, poate, cea mai cunoscută vedetă născută în Priștina. Cântăreața e stabilită la Londra, dar în 2015 a fost numită de președintele țării, Atifete Jahjaga, Cetățean de Onoare al statului Kosovo.


Podgorica este cel mai mare oraș al statului Muntenegru
și capitala acestei țări încă din iulie 1946. Are o populație de circa 160.000 de locuitori, însă Podgorica este a cincea capitală din Europa la suprafața ocupată (1.441 km pătrați), ceea ce o face de 6,3 ori mai mare decât Bucureștiul

Prima atestare documentară datează din 1326, într-un document regal din arhivele orașului-port Kotor. Orașul Podgorica a fost mereu o așezare strategică din punct de vedere militar, economic și naval. De aceea, el a căzut sub Imperiul Otoman în 1474. Va rămâne sub ocupație otomană vreme de patru secole, până când, în 1878, este alipit statului Muntenegru, în urma Congresului de la Berlin.

Podgorica vine de la numele pădurii de chiparoși care acoperea un deal din apropierea așezării. În traducere liberă, Podgorica înseamnă orașul „de sub deal”.

În capitala statului Muntenegru poți să cumperi orice plătind cu moneda europeană euro, chiar și la chioșcurile de ziare. Explicația este simplă și ține de faptul că Muntenegru nu are o monedă proprie. Până în 2002, orice plată se făcea în mărci germane, însă moneda euro a fost preluată imediat ce aceasta a fost introdusă în comunitatea statelor membre UE.

Autoritățile de la Podgorica au recunoscut oficial independența statului Kosovo la 9 octombrie 2008. Relațiile diplomatice dintre cele două capitale au început la 15 ianuarie 2010.

Naționala de fotbal a României a ratat calificarea la Turneul Final din Rusia după un meci pierdut cu naționala statului Muntenegru (0-1) la Podgorica. Partida s-a disputat la 4 septembrie 2017.

Accidentul de autocar din Muntenegru, în urma căruia 19 români și-au pierdut viața și alți 28 au fost răniți, a avut loc la 23 iunie 2013 la 25 de kilometri de Podgorica. 

În Podgorica s-au născut câteva personalități care sunt cunoscute la nivel mondial: Miljan Milosevic (32 de ani) este un actor muntenegrean, voluntar în cadrul UNICEF și Salvați Copiii; Risto Stijovic (decedat la 20 decembrie 1974) a fost un sculptor iugoslav, născut la Podgorica. 

Borislav Pekic (decedat în 2 iulie 1992) a fost un scriitor sârb, născut dintr-o familie muntenegreană înstărită, pe vremea Regatului Iugoslaviei. A emigrat în Marea Britanie în 1971 și a fost considerat una dintre cele mai mari personalități ale literaturii sârbești de secol XX.

FOTO: Ivan Strugar via wakoeurope.com

Ivan Strugar (43 de ani) este un luptător de kickbox din Podgorica, unul dintre cei mai populari sportivi din Muntenegru.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni