Palatele regale din Marea Britanie sunt o destinație turistică pe care n-o poți ocoli dacă mergi în Regat, însă stai departe de soldații reginei!
Casa Regală Britanică beneficiază de serviciile de securitate oferite de un detașament special al Armatei Britanice. Garda Reginei este responsabilă de paza tuturor reședințelor și proprietăților regale, dar o însoțește pe suverană și la evenimentele sale publice. Soldații reginei au devenit o atracție turistică mai mare decât palatele însele, dar și subiectul unor glume nesărate din partea turiștilor și vizitatorilor locali. Însă, soldații reginei nu sunt oameni care să se dea la o parte când tu vrei să faci o poză cu palatul în fundal.
Cel mai adesea, vizitatorii iau în râs ceremonialul pe care îl execută un soldat din Garda Reginei în timpul serviciului său. Conform protocolului regal, o santinelă servește regina vreme de două ore pe zi. La fiecare zece minute atrage atenția celor care o privesc ducând arma la umăr și executând un marș de 15 pași în apropierea postului său. Acest ceremonial este adesea ținta ironiilor vizitatorilor palatelor regale, pe care soldații reginei nu le suportă. Adesea, militarii cedează nervos. Iată cum se manifestă când sunt călcați pe bătături!
În conformitate cu tradiția Armatei Britanice și cu protocolul regal, unui civil îi este interzis cu desăvârșire să atingă un soldat din Garda Reginei. Un fost membru al Gardei Regale a declarat pentru Huffington Post că soldații reginei au în dotare puști cu muniție letală doar în zilele în care există o amenințare reală la adresa securității membrilor Casei Regale. Însă, față de turiștii puși pe glume, există alte „arme”.
„Avem dreptul să-i îndepărtăm din zona noatră strigând la ei. Dacă refuză să se îndepărteze sau devin agresivi, luăm poziție de atac la baionetă... pentru a le arăta că putem să le facem mai mult rău decât ne pot face ei nouă. Dar, de obicei, polițiștii sunt operativi și îi îndepărtează repede de acolo. Oamenii nu ar trebui să-i provoace pe soldații reginei. Pur și simplu nu e respectuos”, a declarat acesta.
Soldații de elită ai Armatei Britanice asigură protecția capetelor încoronate ale Marii Britanii încă din timpul domniei lui Henric al VII-lea, care a făcut din Corpul Regal de Gardă o instituție permanentă. Se întâmpla acum peste 520 de ani. Ceremonia schimbării gărzii a apărut prima dată la Palatul Whitehall, care a fost reședința oficială a Casei Regale din Londra până în 1689. După această dată, ceremonia s-a mutat a Palatul St. James.
După ce regina Victoria a mutat reședința regală la Palatul Buckhingham, în 1837, Garda Regală a rămas la Palatul St. James, însă aceasta a trimis un detașament la Buckhingham. Turiștii care vizitează palatul regal din Londra mai trebuie să știe un lucru: numărul mare de santinele în fața palatului se traduce prin faptul că regina se află în reședința regală, prin urmare măsurile de securitate sunt sporite, iar soldații reginei nu sunt prea prietenoși în acele momente.
Dar, turiștii se amuză copios și de căciulile ciudate pe care soldații reginei le poartă pe cap, accesorii care au fost adesea ținta unor ironii mesărate. Căciulile sunt confecționate din blană naturală de urs, provenită de la urși vânați în Statele Unite ale Americii. În ultimii ani, Casa Regală a fost ținta unor atacuri acerbe din partea organizațiilor de protecție a drepturilor animalelor sălbatice, care au cerut Armatei să renunțe la vânarea urșilor în acest scop.
La presiunea ONG-urilor, Ministerul Apărării din Marea Britanie a testat mai multe materiale sintetice, însă s-a ajuns la concluzia că niciun alt material nu poate oferi aceleași condiții de purtare și protecție anti-umezeală ca blana de urs.
Gallery