ß
Oksana Shachko a fost una dintre cele mai vocale luptătoare pentru drepturile femeilor din lumea întreagă. Activista ucraineană s-a sinucis luni, în aptartamentul ei din Paris, lăsând multe întrebări fără răspuns.
Oksana a fondat gruparea feministă Femen în 2008, alături de alte două activiste, cu scopul de a lupta pentru drepturile femeilor. Organizația a devenit repede cunoscută la nivel mondial pentru protestele extreme împotriva exploatării sexuale a femeilor, față de instituțiile religioase și împotriva dictaturii și rasismului. De cele mai multe ori, membrele organizației protestau în sânii goi, imagini de la aceste acțiuni făcând înconjurul lumii.
Oksana Shachko și-a dorit de mică să salveze lumea, și fiindcă nu a reușit acest lucru prin artă, a trecut la forme mai radicale. Alături de activistele Femen, Oksana și-a concentrat tirul împotriva încălcării libertății presei și limitării valorilor democratice în Ucraina, în mandatul președintelui Viktor Ianukovich. Femen a luat poziție radicală față de corupția generalizată din instituțiile statului ucrainean, dar și față de „tirania” președintelui rus Vladimir Putin.
În 2011, Oksana Shachko și alte două activiste Femen au fost răpite și bătute cu bestialitate în Belarus. După ce au participat la un protest în capitala Minsk, cele trei au fost luate pe sus și urcate cu forța într-o mașină a unei firme de securitate și trasportate la marginea unei păduri. Aici au fost puse să se dezbrace, iar agresorii lor le-au uns corpurile cu benzină, amenințându-le că le vor da foc.
Tratamentul s-a repetat și cu ocazia vizitei lui Vladimir Putin în Ucraina în acel an, când persoane necunoscute au luat-o cu forța, au amenințat-o cu moartea și au bătut-o atât de rău încât a avut nevoie de spitalizare, spune avocatul ei.
Obligată să părăsească Ucraina, Oksana s-a stabilit la Paris în 2013, unde a primit azil politic. În 2015 a decis să renunțe la activism și să se dedice picturii, care a fost pasiunea vieții ei. În ciuda faptului că acțiunile Femen erau îndreptate și împotriva instituțiile religioase, Oksana s-a apucat din nou de pictat icoane ortodoxe, activitate pe care o desfășura în copilărie.
De la vârste fragede, Oksana picta chiar și interioare de biserici, însă această apropiere de Biserică a determinat-o să dezvolte o aversiune față de religie și instituțiile sale.
Moartea sa, anunțată de FEMEN
În cursul dimineţii de luni, Anna Guţol, o altă fondatoare a mişcării feministe, anunţase decesul acesteia pe pagina sa de Facebook. „Ne-a părăsit Oksana Shachko, cea mai curajoasă (...). Împreună cu apropiaţii şi familia ei, suntem în doliu şi aşteptăm versiunea oficială a poliţiei. Pentru moment, ceea ce ştim este că trupul Oksanei a fost găsit în apartamentul ei din Paris. Potrivit prietenilor săi, ea a lăsat o scrisoare de adio!”, a comentat Anna.
În scrisoarea de adio pe care a lăsat-o în urmă, Oksana a spus: „Totul este un FAKE!” Conform unor surse franceze, cofondatoarea organizației Femen a mai avut două tentative de sinucidere.
Data exactă a morţii tinerei ucrainence urmează să fie stabilită de expertiza medico-legală, dar în data de 20 iulie ea era încă în viaţă, a declarat o altă confondatoare a Femen, Aleksandra Şevcenko, pentru BBC Ucraina.
Membrele mișcării feministe pe care ea a fondat-o în 2008, la Kiev, i-au adus un ultim omagiu pe Facebook:
„Oksana Shachko, una dintre cele mai remarcabile femei din timpul nostru. Este unul dintre cei mai mari luptători care s-au luptat din greu împotriva circumstanţelor nedrepte, pentru ea şi pentru toate femeile din jur. Ne-am ridicat împreună într-o piaţă independentă din Kiev, fluturând steaguri în cer şi strigând sloganuri în tăcere, am supravieţuit în pădurea din Belarus împreună, după ce am fost torturate şi am mărşăluit pe străzile Parisului împreună. (…)
Oksana ne-a părăsit, dar ea este aici şi peste tot. Ea este în fiecare dintre noi”.
Gallery