ß
"The Godfathers of Rave" au venit în România, potrivit site-ului lor, de șapte ori.
Care au fost cele mai amuzante, enervante sau (why not?) inedite momente care au punctat cele șapte concerte pe care le-au susținut în România.
Prodigy au venit prima oară în România în 1995 și, potrivit articolelor de presă din acea perioadă, au încasat 40.000 de dolari, o sumă destul de mare pentru mijlocul anilor '90. Concertul a avut loc la Sala Polivalentă și pare să fi fost o adevărată experiență pentru cei care au fost în public. Un fan a rememorat momentul din 1995 pe site-ul pinkish.ro:
,,Am descoperit trupa lui Liam Howlett prin '94, când un foarte bun prieten a început să asculte ceea ce noi numeam la vremea respectivă muzică rave. Odată cu apariția albumului Music for the Jilted Generation și a clipurilor care au invadat MTV-ul, lumea a început să afle de Prodigy și a apărut pe la tarabe primul album al trupei, Experience.
Primul concert The Prodigy în România a fost la Sala Polivalentă în '95, iar la al doilea, cel din '97, am fost și eu. Îmi amintesc că am intrat cu niște prieteni printr-o discotecă adiacentă Polivalentei, numită Casablanca. Patronul de acolo ne-a luat cam un sfert din prețul biletului și ne-a deschis ușa care comunica cu sala principala imediat ce Prodigy au intrat pe scenă. Concertul a fost foarte mișto, însă organizarea a lăsat mult de dorit. Unul dintre lucrurile care m-a mirat extrem de tare a fost că protecția mixerelor care se aflau relativ în centrul sălii s-a realizat printr-o serie de scaune cu picioarele în sus, amplasate de jur împrejurul zonei respective. Cu alte cuvinte, cei care zburau de la pogo înspre zona respectivă aveau parte de un picior de scaun din oțel care să le deranjeze puțin integritatea corporală.”
Prodigy au fost atât de încântați de publicul din România, încât au decis să revină și doi ani mai târziu, în 1997 (atunci au concertat tot la Sala Polivalentă din Capitală), în 2007 (la Cokelive, pe Lacul Morii, dar și în Sibiu), apoi în 2009 (la Peninsula Festival din Târgu-Mureș).
În urmă cu șapte ani, Prodigy au ținut din nou capul de afiș (la festivalul Rock The City), însă au ajuns, accidental, la alt festival. Staff-ul Prodigy nu a ținut cont că festivalul se mutase de la Romexpo în Piața Constituției, astfel că Prodigy au ajuns, accidental, să se pregătească pentru B'estfest, care avea loc în același timp în aceeași zonă.
Staff-ul tehnic al trupei a fost anunțat că se pregătește pentru festivalul greșit doar după ce a apucat să descarce toate echipamentele, însă, cum Prodigy au aflat că la B'estfest urmau să cânte și cei de la Skunk Anansie, cu care erau prieteni, au ales să nu meargă direct la Rock The City, ci să mai rămână la locul de desfășurare al B'estfest și să petreacă alături de Skunk Anansie.
La Rock The City Prodigy și-au încântat fanii cu un setlist care a inclus piese precum Omen, Invaders Must Die, Breathe, Voodoo People, Firestarter, Poison si Out Of Space. Ei au cântat atunci alături de Whitesnake, Judas Priest și Mike and The Mechanics.
,,The Godfathers of Rave” au fost headlineri și în 2015, la Electric Castle, unde au oferit un spectacol incendiar. La aeroport, însă, au oferit un alt fel de spectacol, care a devenit viral pe rețelele sociale la avea vreme. Un utilizator de Facebook scria la acea vreme:
,,Astăzi, business lounge, Aeroport Cluj. Noi, încă o familie și vreo 3 corporatiști. Se deschide ușa și apare o trupa colorată: vreo 4-5 tatuați (artiștii), vreo 2 mai cărunți (managerii), vreo 2 cât ceilalți la un loc (băieții cu securitatea).
Fata de la recepție încearcă să le explice că trebuie să arate un card valid și un bilet, ei încearcă să îi explice că așteaptă un avion privat, deci locul lor de așteptare este ăsta (fără bilete sau carduri). Ei dau fuga la alcool, ea se apucă de dat telefoane.
Cel mai mic și mai tatuat - Mr. Prodigy - o ceartă între timp pe fată, care se pare că nu fusese seara precedentă între cei 20 de mii de electrici care i-au scandat numele. Fata se ține tare, nu-i pasă că tatuatul din fața ei e ceva vedetă internațională. El pleacă cu gașca, salutând-o "elegant" cu F... You! Probabil altfel decât pe electrici cu o seară înainte. Ea rămâne la biroul ei, martora întâlnirii zilnice cu oameni și "mai mult" decât oameni.
Scena mi-a amintit de povestea lui Jim Dornan, scrisă în cartea ,,Pianul de pe plajă", cu câteva diferențe. Cea mai mare ține de ce fel de om devii atunci când ai faima și toți banii din lume.”, a conchis martorul la scena de pe aeroport.
Prodigy au fost și în 2018 în România, bifând a opta vizită în România, dar și prima lor apariție la festivalul Untold.
Pe lângă Prodigy, fanii muzicii bune i-au văzut pe scena din Cluj și pe Armin Van Buuren, trupa Black Eyed Peas, Bonobo, Afrojack, Diplo, Dimitri Vegas, Like Mike, trupa The Chainsmokers, Jason Derulo, Kygo, Steve Aoki, Oliver Heldens și mulți alții.
Untold e unul dintre cele mai apreciate evenimente muzicale europene, el câștigând până acum inclusiv prestigosul premiu pentru cel mai bun festival european, decernat de ,,European Festival Awards”. Nici nu e de mirare că Untold e considerat unul dintre cele mai bune evenimente muzicale de acest gen, de vreme ce, din 2015 și până acum, festivalul a adus în inima Transilvaniei cei mai buni artiști ai momentului: Ellie Goulding, MO, Hurts, rapperul Tinie Tempah, Martin Garrix, Afrojack, Marshmello sunt doar câteva dintre numele care au urcat pe scena din Cluj.
Prima ediţie a festivalului a avut loc între 30 iulie - 2 august 2015, pe scena Cluj Arena, unde au concertat, printre alţii, regretatul DJ Avicii, Armin van Buuren, David Guetta, Dimitri Vegas & Like Mike, alături de alţi peste 150 de artişti internaţionali şi naţionali.
Britanicii au lansat al şaptelea album de studio, după o pauză de trei ani. "No Tourists" a apărut în 2 noiembrie și este o continuare a albumului "The Day is My Enemy", lansat în 2015.
Primul single de pe noul album se numeşte "Need Some1" şi a fost lansat, beneficiind şi de un videoclip, filmat în Manila, Filipine.
Vestea noului album a fost o veste foarte plăcută pentru fani, de vreme ce, în 2015, după lansarea "The Day is My Enemy" și 25 de ani de carieră, cei trei britanici spuneau că se gândesc tot mai mult să ia în calcul varianta retragerii din peisajul muzical.
The Prodigy a fost înfiinţată în 1990, iar primul album, "Experience", a fost lansat în 1992, fiind urmat de "Music for the Jilted Generation" (1994), "The Fat of the Land" (1997), "Always Outnumbered, Never Outgunned" (2004), "Invaders Must Die" (2009) şi "The Day Is My Enemy" (2015).
Printre piesele care au încântat generații întregi de fani din întreaga lume se numără "Voodoo People", "No good", "Firestarter", "Breathe" şi "Smack My Bitch Up".
Nominalizată la două premii Grammy şi cu vânzări de peste 30 de milioane de albume la nivel mondial, trupa a primit două Brit Awards, trei MTV Video Music Awards și cinci MTV Europe Music Awards.