I-ar trebui trei vieți ca să vadă toate frumusețile patriei. Dar, fiindcă are doar una, Corina Caragea și-a propus să facă din România ei dragă o destinație de weekend. Maramureșul i-a căzut la inimă.
Acum o lună vorbea cu înflăcărare de acest colț de Rai, în care nu pusese piciorul. Dar Maramureșul a fost mereu pe lista ei de destinații turistice, de care s-a îndrăgostit pe viață la prima vedere.
Desești e o comună cu 2.300 de suflete, situată la 40 de kilometri de Baia Mare. Aici se agață harta-n cui, deși stă cam strâmbă. O țâră mai la sud e satul Breb, o splendoare rurală așezată „în buza” ariei naturale protejate Creasta Cocoșului. „Un colț de Rai” l-a numit Corina Caragea, care a petrecut aici un weekend de vis.
„Pe banca de lemn, lungă, lipită de peretele bisericii, stăm cu toți înșirați: în dreapta, prietena mea face o selecție pentru Instagram, între cele 2324313 poze făcute împreună ieri, lângă ea, două fetițe îmbrăcate în costume tradiționale se joacă cu un cățel lățos, în stânga un prieten își reglează atent aparatul foto, un altul se îndepărtează să răspundă unui apel pe Facetime, și mai încolo, cu ochii închiși, o mamaie șoptește deodată cu preotul slujba ce se desfășura în biserica din spatele nostru.
Fața ei e ca un atlas omenesc viu și ochii blanzi îi deschide ușor să le mai verifice pe fetițe din când în când. Banca este un liant pentru noi toți – între trecut și viitor, între filtre și autenticitate, între tehnologie și simplitate.
Ne sprijinim de biserica de lemn Sf. Paraschiva din Desești – construită în secolul al XVIII-lea și aflată pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO împreună cu alte 7 biserici din Maramureș”, scrie prezentatoarea Știrilor sportive de la PRO TV pe blogul ei de călătorii.
Corina a înțeles aici de ce sunt oamenii de la țară atât de ospitalieri și a descoperit măreția straielor populare. A ajutat la strâns fânul, a aflat secretele mămăligii cu brânză de burduf, dar și obiceiurile locului. A mai aflat că Maramureșul este unul dintre puținele locuri din Europa care încă își mai păstrează atât de autentic povestea, tradițiile. Un loc care farmecă mii de turiști străini cu comorile sale. Unul dintre ei e Penelope, o englezoaică îndrăgostită de România, dar mai ales de satul Breb, unde și-a investit o bucată din inimă și din viață, odată ce a cumpărat câteva case vechi de 100 de ani și le-a aranjat.
Toate detaliile călătoriei și povestea lui Penelope le găsiți pe corinacaragea.ro.
Gallery