Oricât ai încerca să negi asta, vara e cel mai tare anotimp din câte există și, dacă mai ai nevoie de motive, îți dăm noi câteva: plajă, apa sărată a marii, concerte de neuitat, prietenii, escapade memorabile. Ca să le trăiești pe toate la intensitate maximă trebuie să înveți să te răcorești.
Dacă vrei să-ți meargă prost toată ziua e suficient să te uiți la fețele prietenilor tăi, toropite de căldură în zilele caniculare. Ei bine, află că indispoziția e molipsitoare și depinde doar de tine să ieși din starea de lâncezeală care ți-a fost indusă. Ia tot ce e mai bun din vară și spune-le și celorlalți care e rețeta salvatoare!
1. Dușul scoțian. Nu subestima niciodată puterea unui duș răcoros pe timp de vară, însă evită apa foarte rece. Cel mai potrivit ar fi să alternezi jeturile de apă călduță cu cele de apă mai rece. Nu știm cine a inventat dușul scoțian, dar cel mai probabil a apărut dintr-o întâmplare sau în urma unei defecțiuni în alimentarea cu apă. Oricare ar fi istoria lui, află că, pe lângă proprietățile sale reconfortante, dușul scoțian ajută la tonifierea pielii.
2. Ventilatorul portabil. E un dispozitiv care nu trebuie să-ți lipsească de la birou sau de acasă, dacă lucrezi la calculator sau pe laptop. Se atașează cu ușurință la dispozitivul pe care lucrezi, cu ajutorul unei mufe USB. Marele avantaj e că se pune în mișcare cu energia electrică furnizată de calculator, atâta vreme cât dispozitivul e pornit, iar consumul său mic nu afectează funcționarea device-ului.
Dacă ai ventilator de cameră, clasic, să știi că ajută foarte mult să pui câteva sticle cu apă congelată în fața acestuia. Aerul distribuit de aparat în cameră va fi mult mai răcoros.
3. Sucurile de fructe. Sunt printre cele mai potrivite băuturi cu care îți poți începe ziua, datorită aportului considerabil de vitamine și minerale. Uită de cafea la prima oră! E doar un mit că te scoate din somnolență și, dacă nu crezi, nu te costă nimic să încerci. Mă rog, poate doar prețul unei sticle. Cappy+, spre exemplu, a lansat de curând varianta Multifruct cu vitamina C, pentru un start de zi așa cum trebuie. Dacă adori lămâile, atunci poate ai aprecia mai mult varianta Cool & Smile Citrus Juice. Nu uita să agiți bine sticla înainte de consum și nu-ți face griji pentru cămașă! Nu are acid deloc.
4. Gheața face minuni. Gheața e bună, dar nu în vin. Clasicele pungi pentru preparat gheață nu trebuie să-ți lipsească din congelator, iar una dintre cele mai bune metode de a te răcori este să ții o astfel de pungă pe gât. Coboară apoi pe brațe, pe piept, chiar și pe picioare, și vei vedea imediat efectele benefice. Ice is goooood!
5. Aerul condiționat. Aparatul de aer condiționat n-ar trebui să lipsească din casa ta, însă dacă tot cumperi unul, alege un aparat inverter. Asta înseamnă că el va răci aerul din încăpere până la temperatura setată în prealabil, după care se oprește automat. Va reporni, tot automat, în momentul în care temperatura interioară urcă iar. Pentru un consum redus de energie electrică e bine să alegi un aparat de aer condiționat din clasa energetică A+ sau chiar din clasa A++. Pentru a păstra mai multă vreme aerul rece în încăpere, trage draperiile și închide geamurile înainte să pleci de acasă!
6. Răcește lenjeria de pat! Deși ți s-ar putea părea un nonsens, răcirea lenjeriei de pat înainte de culcare îți poate oferi acel confort de care ai nevoie cu puțin timp înainte de a adormi. Așa că, împăturește cearșafurile și fețele de pernă, pune-le într-o pungă și depozitează-le pentru 15 minute la congelator! Apoi scoate-le și întinde-le pe pat. Se zice că dormi așa cum îți așterni și, pe cuvânt de onoare, vorba asta n-a avut niciodată mai mult sens.
7. Poartă haine largi. Felul cum te îmbraci în timpul zilei influențează decisiv confortul personal. De aceea, e bine să porți îmbrăcăminte de culoare deschisă, de preferat din in. N-ar strica să ieși din casă cu un tricou ud pe tine. Până la destinație se va usca, însă pe drum vei simți răcoarea de care ai mare nevoie.