Simona Halep este cel mai bine văzut român în acest moment și femeia cu cele mai mari reușite în plan profesional. Eforturile sale au făcut și fac un mare serviciu țării, deși România nu a recompensat-o pe măsura reușitelor ei. Dar de ce nu are șanse să figureze prea curând pe o bancnotă românească?
Campania Femei Pe Bancnote, inițiată de jurnalista de modă Janina Nectara, și-a propus să repare o nedreptate făcută femeilor din România. E vorba de recunoașterea meritelor acestora la dezvoltarea României, inclusiv prin ilustrarea lor pe o bancnotă de circulație națională. „Această campanie nu este una feministă. Este strict un demers de mândrie națională. Demersul Femei Pe Bancnote nu vorbește despre femei maltratate, abuzate, nedreptățite. Vorbește doar despre femeile istorice cu care trebuie să ne mândrim cu toții”, spune Janina Nectara pentru PROTV.RO.
FOTO: Inițiatoarea campaniei, Janina Nectara
Pe site-ul campaniei figurează numele a 100 de personalități feminine care au contribuit decisiv la dezvoltarea României sau care au făcut un mare serviciu țării care le-a dat. Peste 11.000 de oameni și-au ales femeile de geniu pe care le văd pe bancnotele românești, iar în topul preferințelor se situează Regina Maria, Regina Elisabeta, Maria Tănase, Ecaterina Teodoroiu, Ana Aslan și Iulia Hasdeu.
Însă, România are și alte femei care au făcut sau încă fac cinste acestei țări, printre care Nadia Comăneci și Simona Halep. Cele două ar merita oricând să figureze pe o bancnotă românească, însă acest lucru nu se va întâmpla prea curând dintr-un motiv foarte simplu.
„Atât Nadia Comăneci, cât și Simona Halep, deși sunt simboluri naționale incontestabile, nu sunt incluse în listă, fiindcă pe bancnote apar, de regulă, doar personalități istorice. Adică persoane care nu mai sunt în viață. Doar în cazul monarhiilor sau al formelor de guvernământ totalitare, bancnotele sunt reprezentate de monarhul aflat în viață sau de conducătorul statului, în speță de dictator”, spune Janina Nectara.
Inițiatoarea campaniei Femei Pe Bancnote dă exemplul Regiei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care este cel mai reprezentat chip de pe o bancnotă din lume. Datorită numărului mare de colonii și protectorate, chipul Reginei Elisabeta a II-a a fost imprimat pe nu mai puțin de 33 de bancnote.
Dar să revenim la România și la româncele sale de geniu, care până acum nu au beneficiat de expunerea pe care o meritau și pe care românii nu au apucat să le cunoască suficient de bine. Acest lucru se poate schimba în Anul Centenarului Marii Uniri, când românii și româncele care au scris istoria acestei țări ni se dezvăluie tuturor în diverse evenimente și programe culturale programate în 2018.
Are această campanie puterea de a schimba concepția despre importanța femeilor care s-au remarcat în atâtea domenii de activitate?
„Cu ajutorul femeilor și bărbaților conștienți de aportul femeilor la evoluția României, și sper să fie cât mai mulți, campania Femei Pe Bancnote are toate ingredientele de a implementa ideea că istoria a fost făcută atât de bărbați, cât și de femei. Am început, totuși, cu scoaterea la lumină a personalităților feminine remarcabile, care au fost nedreptățite de istorie. A refuza recunoașterea succesului femeilor românce, înseamnă a-i refuza României jumătate din merite. Este o invitație la informație. O invitație la cultură. Și, nu în ultimul rând, o invitație la activism”, dezvăluie inițiatoarea proiectului.
FOTO: Antonia și INNA susțin acest demers
Câte semnături sunt necesare pentru ca proiectul să fie luat în discuție?
„Nu este nevoie de un număr minim de semnături, pentru a-l transforma în lege. Noi nu cerem o lege. Noi am atras atenția asupra unui aspect important, care trebuie rectificat. Noi nu cerem o excepție. Ci o racordare la realitate. Nu cerem o favoare. Cerem ce este al acestor femei. Un loc între cei recunoscuți. Măcar uneia dintre femeile care au contribuit la crearea României moderne să-i fie recunoscute oficial meritele, plansâdu-i chipul pe o bancnotă de circulație națională, nu pe ediții limitate de monede comemorative, închise într-un muzeu”.
Ce părere are guvernatorul Băncii Naționale a României despre acest proiect?
„Voi iniția o discuție în scurt timp. Sunt convinsă ca domnul Mugur Isărescu, o personalitate erudită, înțelege acest demers. Îl invit pe Guvernatorul BNR să ni se alăture, fiindcă eu consider că nu suntem în tabere diferite. Dimpotrivă! Petiția este o invitație către Guvernatorul BNR de a ni se alătura în acest demers istoric și de a intra chiar domnia sa în istorie drept primul guvernator din istoria României care a dat ordin de emitere a unei bancnote cu efigie feminină. Conform statutului Băncii Naționale a României, aceasta este unica instituție autorizată să emită însemne monetare, sub formă de bancnote și monede, ca mijloace legale de plată, pe teritoriul României”, concluzionează Janina Nectara.
FOTO: Liviu Teodorescu și Alina Eremia s-au alăturat campaniei
Până acum, peste 11.000 de români au votat pe site-ul campaniei femeia pe care și-ar dori-o pe o bancnotă românească și 4.530 au semnat petiția care susține acest demers. Campania se bucură de susținerea multor artiști, oameni de cultură și personalități românești, care au devenit ambasadori ai proiectului. Printre aceștia se numără INNA, Antonia, Alina Eremia, Toni Grecu, Proconsul, Matei Dima - Bromania, Raluk, Irina Rimes, Ana Baniciu, Liviu Teodorescu, Paul Surugiu – Fuego.
Gallery