ß
  • PRO TV
  • Poți să recunoști aceste filme românești doar dintr-o captură de ecran?

Poți să recunoști aceste filme românești doar dintr-o captură de ecran?

Poți să recunoști aceste filme românești doar dintr-o captură de ecran?

În ciuda lipsurilor financiare, cinematografia românească a produs întotdeauna filme de răsunet, premiate la nivel mondial. Actorii români, de ieri și de azi, ne-au lăsat roluri memorabile și, mai mult ca sigur, ai și tu preferații tăi.

PROTV.RO te provoacă să-ți amintești filmele care ți-au căzut la suflet și să le recunoști doar după o fotografie. Începem!

1. Mircea Diaconu și Gheorge Dinică (foto sus) sunt extraordinari în acest film care, totuși, nu s-a bucurat de succes prea mare la public. De la lansarea sa, în martie 2002, și până în 31 decembrie 2007, puțin peste 113.000 de spectatori au trecut pragul cinematografelor pentru a-l vedea. Pelicula lui Nae Caranfil s-a bucurat însă de multe distincții naționale și internaționale și a fost propunerea României pentru cel mai bun film străin la Oscarurile din 2003.
 

2. Amza Pellea și Cristian Sofron sunt eroii acestui film care a avut lansarea în 1972. Regia e semnată de Sergiu Nicolaescu, iar pelicula a fost distinsă cu două premii în țară, pentru cel mai bun actor și cea mai bună coloană sonoră. Filmările au avut loc în 1971 în Dobrogea, iar acțiunea filmului se petrece în timpul celui de-al doilea război mondial. Sergiu Nicolaescu joacă și el în filmul său, în rolul unul colonel nazist.  
 

3. Desemnat cel mai bun film românesc în anul lansării sale, 2012, producția lui Cristian Mungiu a ajuns pe lista scurtă a premiilor Oscar în 2013, la categoria cel mai bun film străin. A surprins audiența prin modul în care o poveste reală, tragică, a fost transpusă pe marile ecrane. Filmul a fost premiat la Cannes pentru cel mai bun scenariu și cea mai bună interpretare feminină. În rolurile principale le găsim pe Cosmina Stratan și Cristina Flutur.
 

4. Regizorul Cristi Puiu aduce pe marile ecrane o nouă poveste dramatică, inspirată dintr-un caz real. Eroii acestei pelicule lansate în 2005 sunt Ion Fiscuteanu și Luminița Gheorghiu. Pelicula a fost distinsă cu nenumărate premii internaționale, printre care Un certain regard la Festivalul de la Cannes (2006) și premiul special al juriului la Festivalul internațional al filmului de la Chicago (2006).
 

5. Pelicula datează din 1980 și îi are în rolurile principale pe Șerban Ionescu și Sorina Stănculescu (foto sus). E o dramă istorică regizată de Mircea Mureșan, care a fost recompensată în 1980 cu premiul special al juriului Asociației Cineaștilor din România și cu distincții pentru imagine și interpretare feminină (Ioana Crăciunescu).
 

6. Pentru acest film, lansat în septembrie 2007, Cristian Mungiu a fost distins cu premiul pentru cea mai bună regie la European Film Festival. Însă, pelicula a primit și marele premiu al Academiei Europene de Film în 2007, iar în prezent figurează pe locul 4 în topul celor mai bune 9.000 de filme din lume, întocmit de site-ul metacritic.com. În rolurile principale îi găsim pe Anamaria Marinca, Laura Vasiliu și Vlad Ivanov.
 

7. O dramă de răsunet în regia lui Călin Peter Netzer, această producție cinematografică a câștigat premiul Ursul de aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin din 2013. În imagine ați recunoscut-o deja pe Luminița Gheorgiu, însă distribuția e completată de Bogdan Dumitrache, Natașa Raab, Ilinca Goia și alții.
 

8. Mircea Diaconu și Catrinel Dumitrescu sunt eroii acestei pelicule lansate în 1982. Filmul descrie o practică des întâlnită în România comunistă, care s-a perpetuat de-a lungul deceniilor. În 1983, Mircea Diaconu primea premiul Asociației Cineaștilor din România pentru rolul din acest film.
 

9. George Piștereanu și Ada Condeescu sunt în centrul acestei drame care spune o poveste de dragoste născută între pereții reci ai închisorii. Filmul, semnat de Florin Șerban, a fost recompensat cu marele premiu al juriului Ursul de argint la Festivalul de la Berlin.  
 

10. Victor Rebengiuc joacă fabulos în această producție românească semnată Stere Gulea, lansată în cinematografe în septembrie 1987. Filmul spune povestea unei familii de țărani români de la jumătatea veacului trei al secolului XX. Rolul principal fusese acordat inițial lui Gheorghe Dinică, însă acesta l-a refuzat, după mai multe „frământări interne”. Anul acesta, pelicula va beneficia de o continuare.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni