Studii americane au aratat ca mezelurile sunt primele \"vinovate\" de acest disconfort. Contin nitrati, conservanti ce influenteaza cantitatea de oxigen din sange si astfel pot da migrene.
Fie ca vorbim de o marire a fluxului sanguin, fie de un flux sanguin insuficient, aceste fenomene dau migrene. Iar la baza lor poate sta consumul de aditivi. Pe lista celor care declanseaza migrene sunt aspartamul si monoglutamatul.
Consumul ocazional nu este o problema. Insa dozele mari, zilnice, pot declansa migrene. De exemplu, in cazul mezelurilor, peste 100 de grame pe zi ar putea cauza dureri si din cauza conservantilor.
In cazul alcoolului nu este vorba doar despre starea de rau de dupa abuz. Este vorba despre durerea de cap aparuta dupa un consum moderat de whisky, sampanie sau bere. Explicatia? Alcoolul favorizeaza vasodilatatia. In plus, exista alte substante precum tiramina care dau migrene.
Tiramina exista si in branzeturile tari, fermentate, in cascavalurile uscate si in ciocolata. Alti componenti din vinul rosu pusi in legatura cu migrenele sunt sulfitii, prezenti si in fructele uscate si confiate.
Exista studii care arata ca unele migrene sunt declansate de consumul regulat de organe, precum ficatul de pui, de vita, de porc.
Unii specialisti spun ca alimentele reci, precum banala inghetata, pot declansa un acces de migrena. Cafeaua este un caz special: nu ea in sine produce dureri de cap. Dar cei care obisnuiesc sa consume zilnic macar doua cesti si brusc intrerup acest obicei se plang apoi de dureri de cap.
Pe lista obiceiurilor nocive care dau migrane se mai gasesc fumatul, privarea de somn, mesele haotice si dietele severe.