Marturiile cutremuratoare despre abuzuri si agresiuni sexuale se inmultesc la Hollywood, insa acest comportament nu e apanajul exclusiv al oamenilor aflati sub lumina reflectoarelor. Oricine poate recurge la hartuire sexuala, chiar si fara sa inteleaga semnificatia gestului. Iata sapte lucruri pe care ar trebui sa le stie barbatii!
Hollywood-ul e inca socat dupa vestea ca unul dintre cei mai respectati actori de peste Ocean a fost tarat in scandalul cu iz sexual care a patat imaginea cinematografiei americane. Morgan Freeman, in varsta de 80 de ani, a fost acuzat ca a facut avansuri si ca a incercat sa-i ridice fusta unei tinere, asistent producator pentru pelicula Goying in stile (Jaf cu stil). Ulterior, opt alte persoane au declarat, in cadrul anchetei, ca au fost victime ale comportamentului sau indecent.
Morgan Freeman si-a cerut scuze pe retelele sociale daca a jignit pe cineva cu remarcile sale, insa a negat ca acestea au avut vreodata o conotatie sexuala.
FOTO: John Nowak. Sursa: Facebook Morgan Freeman
Desi femeile nu sunt scutite de un asemenea comportament, barbatii ajung, cel mai adesea, in ipostaza de a jigni femeile cu remarcile lor. Conform Ghidului pentru combaterea discriminarii de gen si hartuirii sexuale la locul de munca, emis de Centrul FILIA in anul 2015, hartuirea sexuala este „acea forma de comportament verbal, non-verbal sau fizic, de natura sexuala, care are ca efect violarea demnitatii unei persoane si, in special, crearea unui mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor si ofensator”.
Astfel, termeni precum „pasarica”, „iepuras” sau „papusa” pot fi foarte usor considerati ofensatori si o forma de harturire sexuala. Barbatii care apeleaza la astfel de trucuri pentru a se apropia de o femeie pot foarte bine sa nu stie raul pe care il fac. Adesea, femeile sunt considerate vinovate pentru comportamentul lor ofensator. Iata sapte mituri despre hartuirea sexuala pe care ar trebui sa le inteleaga orice barbat.
1. Femeile provoaca actele de hartuire prin modul in care se imbraca si se poarta: FALS
Vinovata pentru hartuire nu poate fi decat persoana care hartuieste, iar aspectul exterior al unei femei nu ar trebui sa constituie motiv de hartuire. Barbatii (poate si femeile) recurg la gesturi nepotrivite din dorinta de a-si exercita puterea si controlul asupra acelei persoane. Modul in care o femeie se imbraca nu este o invitatie la hartuire sexuala sau la discriminare de gen.
2. Daca femeile ar refuza cu fermitate sa fie victime ale acestui comportament hartuirea ar inceta: FALS
In multe cazuri, exprimarea ferma a refuzului nu e suficienta pentru a opri acest comportament inadecvat. Barbatii inca mai considera, total eronat, ca in spatele oricarui „NU” venit din partea unei femei se afla, de fapt, un „DA” ascuns. Iar femeile care ignora cu desavarsire comportamentul hartuitorului, incercand sa nu faca mai mult rau, au imaginea unor persoane care sunt de acord cu avansurile care li se fac.
3. Hartuirea sexuala e un comportament izolat: FALS
De fapt, aceasta manifestare nu lipseste de la locul de munca, iar studiile arata ca cel putin jumatate din femeile din toata lumea sunt hartuite sau au parte de remarci cu conotatii sexuale la job. Si barbatii au parte de acest tratament, insa 90% din victime sunt femei. Varsta, orientarea sexuala sau gradul de dizabilitate nu conteaza pentru hartuitori, fenomenul are raspandire larga, indiferent de aceste aspecte.
4. Hartuire sexuala exista doar atunci cand agresorul foloseste forta fizica: FALS
Hartuirea sexuala poate sa cuprinda si forme mai subtile, care pot conduce, insa, la consecinte la fel de grave: aluzii, comentarii, limbaj si gesturi, sunete obscene, manipulare, constrangere, intimidare, amenintari, atingeri nedorite ori propuneri de natura sexuala.
5. Oamenii se pot atinge si fara a avea intentia de a hartui pe cineva: ADEVARAT
Da, oamenii au diferite moduri de relationare, iar unele dintre ele presupun inclusiv atingerea ori contactul fizic. Insa, pentru a nu fi considerat un comportament nepotrivit, e recomandat sa folositi acest mod de a comunica si de a interactiona doar cu persoanele foarte apropiate. De aceea, cand iei pe cineva in brate sau cand ciupesti o colega de fund, la munca, ar putea fi un gest total nepotrivit si cu conotatii dintre cele mai deranjante.
6. Hartuirea nu e o problema grava: FALS
Tocmai aceasta este cea mai mare greseala a omului modern in realatia sa cu cei din jur. Imposibilitatea de a face diferenta dintre o gluma nesarata, un flirt „nevinovat” si un gest ofensator duce si la inmultirea evenimentelor care nu sunt condamnate de societate. Hartuirea sexuala este un comportament umilitor, care dauneaza grav sanatatii fizice, psihice si emotionale a persoanei hartuite.
7. Cand ajungi victima a hartuirii sexuale nu poti face nimic pentru a te apara: FALS
Din fericire, legea penala pedepseste hartuirea sexuala. Conform Codului penal, hartuirea sexuala este considerata fapta penala si se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la un an sau cu amenda. Insa trebuie sa-ti faci curaj sa o reclami. Daca nu vrei sa ajungi acolo, primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa refuzi cu fermitate comportamentul umilitor si, daca acest lucru se intampla la munca, sa-ti anunti imediat superiorii.
Gallery