ß
Se spune ca te poti pierde in privirea unei persoane cu ochii albastri.
Hipnotizanti, misteriosi si imposibil de ignorat, ochii albastri sunt cu adevarat special.
Conform unui studiu, exista un singur motiv pentru care persoanele care au o astfel de culoare a ochilor sunt deosebite.
Paul Van Slembrouck spune ca aceasta nuanta a ochilor este structurala. Culoarea ochilor este data de iris, iar acesta este alcatuit din doua straturi: epiteliul din spate si stroma.
Epiteliul este format din doua celule, care contin pigmenti maro si negri. Stroma este alcatuita din fibre de colagen incolore. Exista unele in cazuri in care acest strat contine un pigment mai inchis, numit melanina, dar si depuneri de colagen.
Ochii caprui contin o concentratie mare de melanina. Aceasta absoarbe lumina, indiferent de depozitele de colagen, care le dau culoarea inchisa.
Ochii verzi nu contin melanina in stratul lor, dar au depozite de colagen.
Lumina care intra in ochi este absorbita de pigment, iar particulele din stroma risipesc lumina, ca urmare a efectului Tyndall, care creeaza nuanta albastra.
Pesoanele care au ochii albastri sunt diferite dintr-un motiv pur stiintific. Nuanta ochilor lor este in intregime structurala. Stroma lor este complet incolora, nu contine pigment si nici depozite excesive de colagen.
Cu alte cuvinte, lumina care intra in ochii lor este reflectata in atmosfera si creeaza o nuanta albastra, ca urmare a efectului Tyndall.
Interesant este faptul ca ochii albastrii nu au de fapt o anumita culoare; totul depinde de cantitatea de lumina la care te uiti.