In fiecare an, incepand din 2004, grupul "Environmental Working Group", o organizatie non profit din Washington, realizeaza un clasament in ceea ce priveste contaminarea cu pesticide ale fructelor si legumelor.
Pentru al treilea an la rand, capsunele se afla pe primul loc in topul celor mai contaminate alimente. Pe locul doi se afla spanacul iar pe trei nectarinele, urmate de mere, struguri, cirese, piersici si rosii.
Specialistii avertizeaza ca pesticidele cu care sunt stropite fructele si legumele sunt foarte periculoase pentru sanatate, in special in cazul copiilor. Conform studiilor, aproximativ 70% dintre fructele si legumele din culturile conventionale contin cantitati periculoase de substante chimice.
In ceea ce priveste fructele si legumele cel mai putin contaminate, pe primul loc de afla avocado, urmat de porumb si ananas.
Pentru a evita imbolnavirea, este recomandat sa spalati fructele si legumele sub un jet puternic de apa, pentru cel putin 30 de secunde. Chiar daca majoritatea studiilor arata ca spalatul cu apa este suficient pentru indepartarea pesticidelor, unii specialisti recomanda ca fructele si legumele proaspete sa fie scufundate intr-un vas cu apa si bicarbonat de sodiu.
Gallery