In ziua de Paste, Romania, te iubesc! invita telespectatorii sa patrunda intr-un loc al credintei, un loc in care televiziunile primesc foarte greu acces, un loc din care rugaciunile se ridica catre cer de sute de ani.
Alex Dima, corespondent special Stirile PRO TV, a mers la muntele Athos pentru a realiza acest reportaj si pentru a le arata telespectatorilor o lume ascunsa dupa ape ce exista inca din primele veacuri ale crestinismului.
Muntele Athos este tinutul rugaciunii, o fasie de pamant lunga de 60 de kilometrii, care se afla pe teritoriul Greciei, pe unul din cele trei brate ale peninsulei Halkidiki, dar este zona autonoma, administrata de reprezentantii manastirilor care se intrunesc in Sfanta Chinotita, un fel de guvern local. In antichitate acest taram era considerat cel mai inalt de pe Pamant, asezat deasupra norilor, locul in care zeii se intalnesc sa discute. In crestinism, muntele a devenit gradina Maicii Domnului, o enclava monastica. In Athos traiesc acum aproape doua mii de calugari veniti din toata lumea, care se roaga neincetat, stau departe de murmurul lumii, separati de ape, se cauta pe ei si pe Dumnezeu. Pentru ortodocsi, aici e Sfantul Munte, capitala spirituala a lumii crestin-ortodoxe.
„Am ajuns in munte dupa ani de insistente si discutii cu parintii locului. Pentru televiziuni accesul aici este aproape imposibil. In fiecare zi au voie sa intre in munte maxim 200 de pelerini si ai nevoie de o viza speciala. Este de fapt un fel de invitatie din partea manastirii in care te duci. In viza ti se spune ce ai voie sa faci si mai ales ce nu ai voie sa faci in sfantul munte. Am primit viza de intrare de la Manastirea Vatoped. Asezata intr-un golf, manastirea apare ca o ultima reduta ramasa in picioare din imperiul Bizantin. La intrarea in manastire toti pelerinii trebuie sa prezinte vizele de acces. Prima oprire este la arhondaric, zona rezervata oaspetilor. Fiecare e intampinat de calugari cu o kerasma. Pe muntele Athos accesul femeilor aici este interzis pentru a-i feri pe monahi de ispite.”, a declarat Alex Dima.
Telespectatorii sunt invitati sa descopere o lume invaluita in credinta si lumina, sa vada cum traiesc calugarii, ce viziune au despre viata si Dumnezeu, cum se desfarsoara activitatile, dar si cum este o zi de sarbatoare pe muntele credintei, duminica, de la ora 18:00, la Romania, te iubesc!.
Tu cand ai spus ultima data Romania, te iubesc? Toate reportajele pot fi urmarite pe www.romaniateiubesc.stirileprotv.ro.
Gallery