• PRO TV
  • Primul ajutor sau mituri? Ce este adevarat si ce nu, in acordarea primului ajutor. Lucruri pe care trebuie sa le stii

Primul ajutor sau mituri? Ce este adevarat si ce nu, in acordarea primului ajutor. Lucruri pe care trebuie sa le stii

Primul ajutor sau mituri? Ce este adevarat si ce nu, in acordarea primului ajutor. Lucruri pe care trebuie sa le stii

Toata lumea este de acord ca acordarea primului ajutor ar trebui sa fie cunoscuta de cat mai multe persoane. Fie ca este vorba despre adevarate situatii grave sau despre mici incidente pe care suntem nevoiti sa le tratam pe loc, o serie de mituri acopera procedurile corecte prin care se efectueaza acordarea primului ajutor.

Unul dintre cele mai frecvente accidente casnice este arsura. Exista un zvon care spune ca recomandat ar fi sa pui ulei pe pielea afectata, insa este complet gresit. Uleiul impedica vindecarea, iar primul pas in tratarea arsurilor este acela de a turna apa rece peste rana, iar orice fel de solutie medicamentoasa trebuie sa fie aplicata a doua zi dupa incident.

Fixarea unui garou se face, de cele mai multe ori, defectuos. Ceea ce nu stim, multi dintre noi, este ca legatura se face deasupra unei taieturi si ca din 20 in 20 de minute, stransoarea trebuie eliberata. Altfel, impiedica circulatia sanguina si poate duce chiar la amputarea membrului afectat.

In cazul unei rupturi osoase, majoritatea oamenilor cred ca membrul ranit trebuie indreptat si prins intre atele. Din pacate, insa, un os fracturat nu trebuie niciodata presat sau adus in pozitia initiala. Daca legam atele, ele nu trebuie fortate.

Medicamentele din trusa de prima ajutor nu sunt intotdeauna recomandate. Sau, mai bine zis, nu sunt niciodata recomandate, mai ales daca persoana careia i se administreaza este inconstienta. Iar asta pentru ca nu putem fi niciodata in tema cu alergiile pacientului, iar o reactie alergica la pastile nu va face decat sa ii inrautateasca situatia.

Alcoolul poate fi folosit ca anestezie: GRESIT. Alcoolul face ca sangele sa devina mai subtire si sa circule mai repede, iar asta duce la sangerari mai puternice. In realitate, administrarea bauturii cu scop anestezic a fost motivul unui numar urias de decese, in secolele 18 si 19.

In cazul unui lesin, nu se incearca trezirea persoanei cu apa rece sau prin lovirea fetei. Un lesin poate dura intre 1 si 5 minute, iar tehnicile mentionate nu fac decat sa agraveze starea persoanei afectate. 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni