Ministerul Agriculturii da bani pentru salvarea unei dintre cele mai rare specii de pasari din Romania: acvila tipatoare. De o frumusete imperiala, pasarea a fost aproape exterminata in urma agriculturii intensive si a distrugerii habitatului.
Fermierii din cinci judete din tara pot accesa fonduri europene pentru a salva specia. Ei trebuie sa-si lase terenurile necultivate si fara ingrasaminte chimice, pentru a asigura hrana naturala acestor pasari. Fondurile alocate pentru acest proiect, care include si alte specii de pasari, depasesc 1 miliard de euro.
Acvilele tipatoare mici sunt pasari rare iar 2000 dintre ele isi fac cuibul vara si in Romania. Aleg locuri linistite, de regula langa paduri. Se hranesc de regula cu reptile si mamifere mici - serpi, broaste, soareci sau iepuri, care au disparut insa din cauza agriculturii intensive si a folosirii pesticidelor.
Un barbat din Mures este unul dintre zecile de fermieri care au terenuri in zona ariei protejate in interiorul arcului carpatic: Muntii Fagaras, Sibiu, Harghita, Covasna, Mures si Brasov.
Agricultorii care cultiva orz, grau si alte paioase trebuie sa aloce pasarilor cel putin 20 la suta din suprafetele cultivate. Astfel acvilele ar putea gasi suficienta hrana. De asemenea, este interzisa utilizarea chimicalelor, dar si a utilajelor grele. Nu sunt admise nici culturile de rapita, porumb si floarea soarelui, care le impiedica pe acvile sa isi caute prada.
Pana anul trecut tara noastra putea sa se mandreasca si cu o vedeta a acestei specii, acvila Arli, de la care ornitologii au putut sa adune date importante despre aceste pasari protejate. Migratia ei este extrem de lunga: trei continente si 20 de tari. Doar ca emitatorul GPS pe care acvila Arli il avea pe spate nu a mai emis semnal din luna septembrie a anului trecut, iar ornitologii cred ca a murit undeva la granita dintre Sudan si Uganda.
In urma cu cativa ani, Lisa, o alta acvila din Romania, si-a pierdut viata intr-o zona de razboi din Africa. Membrii unui trib ar fi ucis-o cu pietre. Apoi, seful tribului si-a pus la gat emitatorul pasarii.