Parfumate si facute dupa cele mai vechi retete, produsele traditionale sunt atractia unui targ saptamanal care are loc la Bistrita.
Producatori locali abia ajung cu marfa in piata si in doar cateva ore raman cu taraba goala. Asa ca localnicii se trezesc dis de dimineata ca sa prinda din produsele facute ca la bunici.
Doamna Saveta vinde in piata de mai bine de 10 ani, insa ca acum nu i-a mers niciodata, spune ea. Ceea ce coace pe timpul noptii, se vinde in doua ore a doua zi.
Painea, cozonacii, placintele sau cornuletele sunt doar cateva dintre specialitatile sale, la care iti lasa gura apa. Gustul de casa este cel care ii convinge pe oameni, dar si faptul ca produsele vin aburinde, direct din cuptorul cu lemne.
Saveta Ban, producator local: “Vin de dimineata si de la 11 incolo stiu ca nu mai am nimic. Tineretul nu a stiut pana acum, da incepe sa isi revina, sa descopere un produs adevarat.”
“De vreo 2 ani venim sambata dimineata, produsele sunt naturale, de casa, nu o mai pun pe nevasta sa gateasca, fiul meu e fericit, e sanatos”, spune un barbat.
La cateva tarabe distanta gasim un stand plin de pastrav afumat, zacusca si salata de icre. Produsele sunt proaspete, numai bune de savurat .
“Pretul la pastravul afumat e de 60 de lei kg, pentru zacusca cu pastrav 13 lei borcanelul si la icre 15 lei borcanelul. Sunt produse naturale, care nu au conservanti sau alte adaosuri ca cele din comert”, spune un producator.
Si pentru branzeturi oamenii vin la micii producatori.
Daca ne mai plimbam printre tarabe putem sa gasim miere, uleiuri presate la rece din diferite seminte, dar si muraturi sau dulceata.
Targul functioneaza o data pe saptamana: sambata.
Vezi VIDEO pe StirilePROTV.ro!