Pamantul roditor, vremea blanda, dar si interesul romanilor pentru bucatariile exotice au atras aici tot mai multi asiatici.
Un coreean, de pilda, a investit in agricultura si produce anual tone de varza chinezeasca si salata cu frunze mov si gust de hrean. Marfa lui ajunge inclusiv in Austria, Germania sau Turcia. Altii confrati si-au deschis magazine cu ingrediente asiatice.
Acum 18 ani, Lee Sung Su a lasat Coreea pentru Cocorastii Colt din Prahova. A adus de acasa seminte pe care le-a plantat la noi si incearca sa ii convinga pe romani sa incerce varza mov, ridichiile de o jumatate de metru, salata chinezeasca sau pe cea coreeana.
Lee Sung Su: “Romania este foarte bine vremea si este teren foarte bun. Coreea aduce seminte, eu gandit sanatate foarte buna, dar Romania mai putin mananca salata″.
Deschisi provocarilor culinare, romanii au prins curaj si se bucura de spectacolul bucatariei asiatice. Mihai este bucatar in Capitala si spune ca oamenii incearca in special spre preparatele japoneze, in special sushi. Apreciat este si iaki- soba cu legume si piept de rata cu sos de stridii sau soia din bucataria thailandeza.
Intreaga filosofie a mancarurilor asiatice se invarte in jurul unei alimentatii echilibrate. Ingredientele trebuie sa fie proaspete, orezul nu lipseste aproape de la nicio masa, iar sosul de soia este peste tot. Poate de aceea in Japonia sau China sunt cei mai putini obezi.
Cele mai bine vandute sunt sosurile de soia, fie cel cu ciuperci sau cel dark care e putin mai concentrat. Din bucatariile celor care gatesc mancare chinezeasca nu lipseste otelul de soia cu caramel sau cel pentru sushi. Pentru carnea trasa la tigaie de vita se cumpara foarte mult sosul de stridii, iar pentru puiul la tigaie oamenii aleg sosul dulce picant.
Vezi VIDEO pe StirilePROTV.ro!