ß
Insomnia, depresia sau oboseala sunt unele dintre cele mai intalnite probleme cu care ne confruntam zi de zi, iar acestea ar putea fi semnele unei probleme foarte simple: deficitul de magneziu.
Printre alimentele bogate in magneziu se numara orezul brun, legumele, avocado, fasolea, migdalele sau ciocolata neagra, insa majoritatea oamenilor nu reusesc sa isi ia aportul necesar din alimentatie.
Magneziul este un mineral esential si joaca un rol crucial in mai mult de 300 de reactii metabolice care se produc in corpul uman in fiecare zi. Cercetatorii sugereaza ca magneziul ne ajuta sa dormim mai bine, reduce simptomele de oboseala si imbunatateste durerea cronica, migrenele si schimbarile bruste de dispozitie.
Iata care sunt principalele semne ale deficitului de magneziu:
1. Insomniile
Studiile sugereaza ca un nivel scazut al magneziului provoaca probleme cu somnul. "Acest mineral creste un neurotransmitator chimic din creier numit acid aminobutiric (GABA) care contribuie la relaxarea corpului si ne ajuta sa avem un somn linistit", declara nutritionistul Rick Hay.
Un studiu din 2012 a demonstrat ca un tratament ce consta in 500 de grame de magneziu in fiecare seara inainte de culare timp de opt saptamani are un efect pozitiv asupra insomniilor.
2. Depresia
Magneziul are un rol important in reglarea hormonala si ajuta la reglarea cantitatii de zahar din sange, care contribuie la imbunatatirea starilor de anxietate sau depresie.
3. Migrenele
Chiar daca dovezile cu privire la rolul magneziului in tratarea migrenelor sunt limitate, ele sunt foarte promitatoare. Cercetatorii au dovedit ca uleiul de magneziu ajuta la imbunatatirea severitatii durerilor de cap si la scaderea frecventei acestora, datorita proprietatilor sale de relaxare musculara.
4. Spasmele musculare
Daca ai prea mult calciu si prea putin magneziu in corp, se pot produce spasme musculare. Acestea se pot manifesta prin dureri la nivelul picioarelor sau dureri articulare.
5. Oboseala
Nivelulscazut de energie si oboseala au fost legate de nivelurile scazute de magneziu din organism, deoarece magneziu este necesar organismului pentru a produce adenozin trifosfat (ATP), care este esential pentru crearea de energie.