ß
Lale Sokolov a fost tatuator la Auschwitz si a trait mai bine de 50 de ani cu un secret dureros, nascut in locul care a fost martor la unele dintre cele mai inumane fapte din istorie.
Lale s-a nascut in 1916 intr-o familie de evrei din Slovacia, iar la varsta de 26 de ani a fost dus la Auschwitz, cel mai mare lagar de concentrare si exterminare al Germaniei naziste.
Cand nazistii si-au facut aparitia in orasul sau natal Lale s-a oferit ca fiind un tanar puternic si capabil, in speranta ca va reusi sa isi salveze restul familiei. Spre deosebire de rudele sale, el era somer si necasatorit. In acea perioada nici nu isi imagina ororile care se intamplau in locul in care urma sa ajunga.
La scurt timp dupa ce a ajuns in lagar Lale s-a imbolnavit de febra tifoida, iar cel care l-a ajutat sa ascunda boala si sa supravietuiasca a fost Pepan, barbatul care i-a facut tatuajul cu numarul de identificare.
Dupa ce s-a insanatosit Lale a inceput sa lucreze ca asistent pentru Pepan, insa dupa ce acesta a disparut subit, el a devenit tatuatorul principal de la Auschwitz. De-a lungul timpului barbatul a tatuat coduri numerice unice pe mainile a mii de prizonieri evrei. Pentru ca avea o functie importanta in lagar si cunostea cateva limbi straine, Lale s-a bucurat de privilegii speciale fata de ceilalti prizonieri. Dormea singur intr-o camera si primea suficienta mancare.
Barbatul nu s-a considerat niciodata de partea nazistilor, ci a facut doar tot ce trebuia pentru a supravietui. In lagar si-a cunoscut si sufletul pereche, o prizoniera pe nume Gita. Chiar daca la inceput tanara a fost sceptica in ceea ce il priveste, apoi intre cei doi s-a nascut o poveste de dragoste fara prea multe sanse de viitor.
In 1945 nazistii au inceput sa elibereze prizonierii din lagare, iar printre acestia s-a aflat si Gita. Mai tarziu Lale a parasit lagarul si a ajuns in Cehoslovacia, fara vreo speranta ca se vor intalni din nou. Insa Gita a reusit sa il gaseasca, iar cei doi s-au casatorit si au trait o perioada in Viena si Paris, inainte sa se mute definitiv in Melbourne, Australia.
Barbatul a preferat sa isi tina ascunsa povestea impresionanta de viata pentru ca s-a temut ca va fi considerat un colaborator al nazistilor, insa a decis sa o faca publica spre sfarsitul vietii, la 80 de ani. Lale a murit in 2006, iar povestea lui a fost scrisa de Heather Morris in cartea "Tatuatorul de la Auschwitz".
Sursa foto: www.bbc.com
Gallery