ß
Esecul in ceea ce priveste respectarea hotararilor de Anul Nou se datoreaza, in foarte multe cazuri, pur si simplu oboselii. Solutia? Incercati sa dormiti mai mult, spune un celebru psiholog.
Profesorul Richard Wiseman, psiholog la University of Hertfordshire, Marea Britanie, afirma ca oboseala slabeste vointa; cercetarile sale sugereaza ca este mai probabil ca persoanele care dorm mai putin de 7 ore pe noapte sa aiba o vointa mai slaba, iar folosirea unor modalitati complicate de a respecta regimurile alimentare sau de a merge la sala se poate dovedi inutila.
Specialistul recomanda o alta abordare: sa ne culcam mai devreme si sa incercam sa mergem la sala de fitness seara, nu dimineata la prima ora.
Creierul, explica el, are nevoie de multa energie pentru a face lucruri pe care nu ne dorim cu adevarat sa le facem sau care ni se par dificile.
Unele dintre lucrurile pe care oamenii se decid sa le faca, de exemplu sa mearga la sala dimineata la prima ora, nu fac decat sa ne priveze de somn si mai mult; de aceea, cu timpul, ni se pare tot mai greu sa ne tinem de aceste decizii.
Intr-un studiu anterior, din 2010, prof. Wiseman a descoperit ca 80% dintre britanicii care decid, cu prilejul Anului Nou, sa faca schimbari in stilul lor de viata abandoneaza foarte repede aceste stradanii - inainte de sfarsitul lunii ianuarie.
In cel mai recent studiu condus de el, prof. Wiseman a implicat 1000 de persoane, carora le-a cerut, intr-un chestionar online, sa isi evalueze calitatea somnului si masura in care au reusit sa isi respecte hotararile luate de Anul Nou.
Peste 60% dintre cei care spuneau ca dorm suficient – asta insemnand, de obicei, peste 8 ore – s-au dovedit capabili sa isi atinga telurile stabilite. In schimb, doar 44% dintre cei care nu se odihneau suficient au reusit sa se tina de hotararile luate.
Luand in calcul aceste rezultate, prof. Wiseman spune ca, daca oamenii s-ar culca ceva mai devreme, le-ar fi mai usor sa-si atinga obiectivele stabilite.