Se lucreaza la foc continuu in multe ateliere din Romania specializate in dulciuri, globuri de Craciun, dar si in cramele care pregatesc vin cu arome pentru fiert. Cea mai mare parte din productie e destinata tarilor din Europa Centrala si de Vest.
Asa ca sa nu va mirati daca ajungeti la targurile de Craciun din Austria sau Germania si beti vin fiert de la Adamclisi sau mancati figurine din martipan facute intr-o fabricuta din Constanta.
Din viile situate in apropiere de Adamclisi ies tone de vin ecologic. Acest viticultor are 130 de hectare de teren, iar productia sa urmeaza drumul strainatatii - spre targurile de Craciun din Europa si pe partiile de ski din Alpi. 40 de mii de sticle de vin bio pentru fiert au ajuns, pana acum, numai in Germania.
Vasile Francu, viticultor: “A inceput deja sezonul consumului de vin fiert, chiar acum avem si expediem o noua comanda, am mai expediat. Este un vin normal, de cea mai buna calitate pe care il indulcim cu must rectificat concentrat, nu cu zahar.”
Mesaje de Craciun. Cele mai frumoase urari de sarbatori
In strainatate, o sticla de vin bio se vinde cu 8-10 euro. In Romania, vinul fiert nu este insa la fel de apreciat, sustine producatorul. “Consumatorul roman asa a fost educat, ca in vinul de fiert se pune cel mai prost vin. In Germania, acest vin aromatizat si orice fel de vin aromatizat nu este accizat, In Romania, acciza este de 396 de lei pe hectolitru, acesta se reflecta in 3,96 lei pe litru”, spune Vasile Francu.
Tot pentru export se lucreaza si intr-o fabrica din Ovidiu. Aici e lumea dulciurilor din martipan unde zeci de maini iscusite lucreaza de zor la diferite sortimente. Majoritatea comenzilor trebuie sa plece spre marile targuri de craciun din Europa pana la jumatatea lunii.
Porcusorul din martipan, care cantareste 5 kilograme, este cel mai apreciat produs. “La noi, traditia de Craciun este sa taiem porcul, iar la olandezi traditia este sa taie porcul de martipan. Anul acesta am trimis in jur de 2.700 de bucati”, spune o angajata a fabricii.
In aceasta perioada, fabrica produce, saptamanal, 20 de tone de produse din martipan simplu sau cu ciocolata.
Alina Ene, manager fabrica de martipan: “Cele mai multe comenzi vin din Olanda, dar in acelasi timp distribuim si pe piete ca Franta, Belgia, mai nou Italia. Germania este o alta piata de desfacere. Produsele noastre sunt prezente si la targuri de craciun sau se vand ca atare in magazine.”
Vezi VIDEO pe StirilePROTV.ro!