Casa este construita din lemn si creatorul ei spune ca are deja cereri.
“Chillya” este creatia arhitectului Matius Ichim, care o descrie drept “chilie pentru sfinti urbani”, combinata cu ideea de “chill out”. Matius Ichim a absolvit Facultatea de Arhitectura la Iasi, dar lucreaza in Bucuresti. Pe site-ul sau, Matius.ro, el afirma ca a creat “un nou concept de locuinta temporara/sezoniera destinat iubitorilor de natura cat si celor care aloca timpul liber activitatilor creative, celor care doresc sa finalizeze proiecte inspirate, departe de jungla urbana, ori de cate ori li se ofera ocazia.”
Chillya este o locuinta “monovolum”, realizata din lemn, cu geam termopan si fundatie eco, cu o suprafata de numai 4,5 metri patrati. In interior se afla doar o saltea, un sistem de iluminat inteligent si un sistem de sonorizare - dar nu si electrocasnice sau televizor. Exista si variante double si multiple, pentru cei care vor mai mult spatiu sau merg cu familia.
Vezi aici imagini!
“Montarea ei la fata locului a durat patru ore. Noi putem optimiza procesul. Asta este scopul – oamenii nu mai vor sa mai construiasca, implica prea mult efort – betoane, muncitori, cofraje, plus alte complicatii gen «Stai ca ne-au furat balastul, ca ne-a plouat nisipul, nu s-a uscat». Noi nu afectam natura, nu murdarim in jur, nu desprindem oamenii de familie”, explica arhitectul într-un interviu postat pe site-ul său.
“Daca nu incapem mai cumparam o chilie. Va avea si toaleta, gandita ca un spatiu ca in avion. Nu vrem spatii mari, in care sa bagam o groaza de bani ca sa le climatizam, sa le intretinem. E un stil minimalist orientat catre o viata sustenabila cu adevarat. Are saltea, spatiu de depozitare, o sursa de iluminat si o alta de sonorizare. Noi suntem pregatiti sa livram si cu o mini-centrala eoliana sau cu panouri cu celule fotovoltaice, dar la etapa la care suntem nu ne-am permis pentru ca ar fi insemnat alte cateva mii de euro. Le vom face cu timpul.”
Matius Ichim spune ca deja exista comenzi: “Nici macar nu o instalasem si am avut cereri. Un tanar roman, revenit din Belgia a dorit sa amenajeze la Constanta un parc pentru voluntari care vin din toata Europa. S-au saturat de orasele lor si vin aici sa ajute.”