ß
Rares Nastase, corespondentul special Stirile Pro TV, a atras un semnal de alarma asupra situatiei apelor din tara noastra in cadrul mai multor reportaje marca Romania, te iubesc!.
Rares a gasit o situatie deloc imbucuratoare pe teren, care a atras atentia autoritatilor la nivel inalt. Romania, te iubesc! a prezentat inca din 2010 dezastrul produs pe raurile de munte de afacerile cu hidrocentrale si a trimis informari atat la Guvern, cat si la Presedintie.
Astfel, la presiunea Comisiei Europene, Guvernul Romaniei a modificat Legea Apelor, in asa fel incat, teoretic, nu mai sunt permise amenajari pe cursurile neafectate. In OUG 78/2017, la articolul 27, dupa alineatul (1) se introduc doua noi alineate, din care primul:
„(2) in vederea protectiei si conservarii starii apelor, pe sectoarele de cursuri de apa care nu sunt afectate de activitati umane se interzice realizarea de lucrari si activitati care pot afecta starea ecologica a apelor.”
„E doar o prima victorie in lupta pentru a proteja apele de munte. Raman, insa, multe alte albii de rauri distruse de microhidrocentrale care au fost permise haotic. Problema e doar partial rezolvata, insa putem spune ca raurile care nu au fost inca afectate de astfel de investitii sunt in siguranta. Microhidrocentrale se fac peste tot in lume, insa societatile moderne studiaza intens oportunitatea unor astfel de investitii. La noi, in goana dupa certificate verzi si in numele unei energii sustenabile, am ajuns sa distrugem natura, locuri neatinse de mii de ani. Noi am cautat sa facem peste tot microhidrocentrale a caror putere insumata este infima, in comparatie cu ce producem cu alte hidrocentrale mari sau cu colosul de la Portile de Fier. Dar, a fost o perioada in care sa faci o microhidrocentrala era la moda. Baietii destepti au accesat fonduri europene generoase, dar astazi uita sa plateasca si bruma aceea de chirie pentru ca au tras tevi, prin raurile montane.”, a declarat Rares Nastase.
Problema nu este inca rezolvata, dar a fost facut un prim pas spre imbunatatirea acestei situatii, astfel se va interzice constructia de microhidrocentrale - insa cele deja existente vor ramane in functiune.
Tu cand ai spus ultima data Romania, te iubesc?
Toate reportajele pot fi urmarite pe www.romaniateiubesc.stirileprotv.ro.