Un medic neurochirurg roman, care castiga 5 mii de lire sterline in Marea Britanie, s-a intors in Romania si a creat, pe banii lui, o platforma care sa ajute bolnavii de cancer.
Modelul l-a vazut in Anglia unde e bugetat de stat si ofera solutii eficiente si rapide suferinzilor. Bolnavii din Romania, obisnuiti sa alerge mult prea mult timp de la un medic la altul, au acum unde cere ajutor. Isi depun online investigatiile si in doar cateva minute cazul lor este lua in lucru de o echipa de specialisti, iar in cateva zile primesc un diagnostic, o schema de tratament si cele mai bune sfaturi.
Georgeta Popescu, sotia bolnavului: ″Am mers cu el la urgente unde mi s-a spus ca e de psihiatrie dar fara un RMN fara o investigatie..un om cu o semipareza...n-am stiut ce sa fac efectiv, ma uitam la el ca devenea o leguma pe zi ce trece si nu imi zicea nimeni nimic".
Sotul Georgetei Popescu este doar unul dintre romanii care s-au trezit cu un diagnostic crunt: tumoare craniana maligna. Nu a stiut incotro sa o apuce. Asta dupa ce primii medici l-au trimis la psihiatrie. A fost operat, dar boala i-a recidivat de 3 ori in 2 ani. Acum cazul barbatului a ajuns pe mainile echipei formate din medicul Horatiu Ioani si ceilalti specialisti care acorda ajutor pe platforma Neurocentrum.
Un plan. De asta au nevoie atat pacientii, cat si sistemul de sanatate din tara noastra. Horatiu Ioani este specialist neurochirg, medic la Spitalul Colentina din Bucuresti. Pe scaunul din fata lui se aseaza zilnic zeci de oameni care asteapta raspunsuri.
Asa a creat platforma online, unde pacientii primesc repede raspunsuri, solutii si sprijin.
Horatiu Ioani: ″Daca e un pacient diagnosticat cu ceva ce tine de neurochirgie ne trimite imagistica si pozele analizelor, ne facem o idee de patologia pe care trebuie sa o abordam si contactam expertii: de exemplu pentru o tumora celebrala avem neurochirug, oncolog etc. Pentru o tumora scopul e sa oferim un plan in 5 zile, un plan integrat″.
Practic, o data ce un pacient este diagnosticat, isi incarca dosarul pe aceasta platforma, Horatiu ii preia cazul si se intruneste o comisie in care se discuta un plan de tratament. Astfel de servicii sunt bugetate de stat in alte tari si functioneaza de ani de zile. Teoretic, la Horatiu exista o taxa de consult ori un pret pentru o evaluare complexa.
Romania nu-si mai permite sa piarda medici ca Horatiu Ioani. Dar pentru ca cei ca el sa ramana, trebuie sa lupte pentru schimbare si responsabilii din sistem.
Vezi VIDEO pe StirilePROTV.ro!