ß
Fructele aromate din copilaria noastra incep sa reapara in livezi. Soiurile romanesti, desi extrem de gustoase, nu mai sunt rezistente, asa ca horticultorii le-au imbinat cu cele frantuzesti, adaptate la vremea rea.
In acelasi timp, specialistii de la Statiunile de Cercetare din Arges si Iasi lucreaza la un program national de salvare a ciresului romanesc.
Gheorghe Dumbrava detine cea mai mare pepiniera de pomi fructiferi din Dobrogea. A reusit sa salveze soiuri vechi romanesti de cais, piersic, visin, cires, prun si gutui, pe care le-a altoit cu soiuri renumite din Franta. Asa a reusit sa pastreze gustul autentic, savuros al fructelor, dar sa le ofere si o rezistenta mai mare.
Din 2014, specialistii de la Statiunile de Cercetare din Arges si Iasi lucreaza la un program national de salvare a ciresului romanesc. Un soi, spun ei, poate dura chiar si 15 ani pana sa iasa pe piata.
Din pacate, in Romania nu sunt multe laboratoare in care fermierii sa isi testeze si certifice soiurile. Asa ca multi le trimit la analize in Franta sau Italia.
Citeste mai multe pe StirilePROTV.ro!