Duminica, 17 septembrie, de la ora 18:00, incepe sezonul al 19-lea Romania, te iubesc!.
Noul sezon debuteaza cu un documentar cutremurator, realizat de Paula Herlo, corespondent special Stirile Pro TV, despre situatia batranilor din tara noastra pentru care nu exista un sistem de ingrijire sau o strategie pe termen lung de ajutorare. Uniunea Europeana a dat, insa, un termen fix pentru ca Romania sa implementeze conceptul de imbatranire activa – 2020.
Mai sunt trei ani pana la termenul Uniunii, timp in care Romania ar trebui sa implementeze conceptul de imbatranire activa si sa integreze pe piata muncii persoanele de peste 55 de ani. Paula Herlo a strabatut Romania si Germania pentru a realiza acest material si pentru a le arata telespectatorilor care este diferenta intre un sistem integrat de stat pentru ingrijirea batranilor si cum se prezinta situatia in Romania. Statul roman nu are sisteme de ingrijire pentru varstnici, ba chiar taie fonduri si inchide din azile, oricum insuficiente, iar strategia pe termen lung lipseste cu desavarsire!
"Citisem un raport care spune ca in 2060, in Romania, 35% din populatie va avea peste 65 de ani, in vreme ce forta de munca scade cu 30%. Uitandu-ma la ce se intampla azi, cand cifrele sunt mult mai mici, si vazand cat de dramatic sfarsesc batranii singuri, am plecat pe teren cu gandul la anii batranetii mele. Voiam sa inteleg cum va fi generatia noastra ingrijita, daca ramanem singuri, si, mai ales, voiam sa vad daca exista vreo strategie gandita de politicieni, daca au vreun plan ca nu sa traim si noi drama varstnicilor de azi. Concluziile sunt dezastruoase, iar duminica veti vedea ce ar trebui sa faca statul roman luand drept model alte tari europene in care batranii isi traiesc pensia fericiti", a declarat Paula Herlo.
Modelul german al sistemului de ingrijire al batranilor este foarte bine pus la punct, iar lucrul acesta se reflecta si in calitatea vietii varstnicilor. In acest moment, in Germania, cei mai multi batrani au un ingrijitor in propria casa, iar restul primesc ingrijiri in locuinte protejate aflate permanent sub supravegherea unor specialisti. Numai in cazul in care nu se pot ingriji singuri ajung in azil. In Romania, e fix invers.
Duminica, de la ora 18:00, telespectatorii vor vedea de ce in Romania imbatranirea activa despre care vorbeste Uniunea Europeana este doar un concept asezat pe hartie, dar si in ce conditii traiesc batranii din azilele romanesti, spre deosebire de cei din azilele nemtesti. Ce diferente de mentalitate exista, dar si ce au de spus reprezentantii autoritatilor, ramane de vazut numai la PRO TV.
Tu cand ai spus ultima data Romania, te iubesc?
Toate reportajele pot fi urmarite pe www.romaniateiubesc.stirileprotv.ro.
Gallery